S-a stins istoricul Gheorghe Buzatu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Doliu în templul muzei Clio

S-a stins istoricul Gheorghe Buzatu

Cultură 21 Mai 2013 / 00:00 788 accesări

Reputatul istoric Gheorghe Buzatu, prof. univ. dr. la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Ovidius”, s-a stins din viaţă, ieri, în jurul orei 15.30, la Iaşi. Pe 6 iunie, acesta ar fi împlinit 74 de ani. Apropiaţii săi spun că omul de cultură avea probleme de sănătate - anul trecut, suferise un atac cerebral - însă din pasiune pentru studiu şi istorie, nu s-a menajat. Înmormântarea va avea loc joi, la orele amiezii, la Iaşi. „Regret profund şi sunt marcat de pierderea fulgerătoare a unuia dintre cei mai importanţi istorici români, specialist în istorie contemporană”, a spus unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, prof. univ. dr. Valentin Ciorbea de la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”.

Personalitate proeminentă a vieţii academice şi a istoriografiei româneşti, istoricul dr. Gheorghe Buzatu era profesor al Şcolii Doctorale de Ştiinţe Umaniste a Universităţii „Ovidius”, domeniul Istorie. În 2007, Senatul universităţii constănţene i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu era unul dintre apropiaţii comunităţii istoricilor de la malul mării, onorând prin prezenţa sa, în nenumărate ori, manifestări ştiinţifice de înaltă ţinută. Printre acestea se numără Sesiunea Ştiinţifică „Pontica” sau evenimentele organizate de Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice a universităţii constănţene.

În 2010, la iniţiativa facultăţii ovidiene, la Constanţa au fost prezentate 13 volume care-i purtau semnătura, incluse în cadrul seriei „Opera Omnia”, lansată de editura ieşeană „Tipo Moldova”. Activitatea ştiinţifică a lui Gheorghe Buzatu cuprinde peste 60 de cărţi publicate sub nume propriu, 70 de volume coordonate sau în colaborare, peste 500 de studii şi micromonografii, articole, eseuri, prefeţe. Alte lucrări esenţiale erau în lucru.

Taguri articol


12