Ucraina intră în default

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ucraina intră în default

Externe 18 Decembrie 2015 / 15:34 702 accesări

Ucraina intră în default, cu o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia, contractată înainte de înlăturarea din funcţie a fostului preşedinte Viktor Ianukovici, adâncind o dispută care ar putea duce la declanşarea unei acţiuni în justiţie. Premierul ucrainean, Arsenii Iaţeniuk, a declarat vineri că Guvernul îngheaţă răscumpărarea obligaţiunilor cu scadenţă pe 20 decembrie, cumpărate de Rusia în urmă cu doi ani, pentru susţinerea fostului preşedinte ucrainean, cu câteva luni înainte de înlăturarea din funcţie a acestuia. Rusia a anunţat săptămâna trecută că va da în judecată Ucraina, dacă plata nu va fi făcută. Autorităţile din Rusia au refuzat în acest an să participe la restructurarea unor datorii ale Ucrainei în valoare de 18 miliarde de dolari, negociată cu creditorii ţării, argumentând că trebuie să beneficieze de termeni mai favorabili, fiind un stat creditor. Cele două părţi au indicat în această lună că sunt dispuse la negocieri pentru restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari şi s-au folosit de oficiali germani pentru medierea unor discuţii.

Iaţeniuk a anunţat blocarea plăţii datoriei în şedinţa de Guvern de vineri, afirmând că trebuie luate măsuri după ce Rusia a refuzat să semneze acordul de restructurare. Moratoriul declarat de Ucraina se aplică şi unor datorii de circa 507 milioane de dolari către bănci ruseşti, contractate de două companii ucrainene de stat. Guvernul de la Kiev nu poate să restituie integral datoria către Rusia, potrivit condiţiilor acordului de restructurare convenit cu creditorii privaţi şi ale programului de asistenţă financiară de 17,5 miliarde de dolari convenit în acest an cu FMI. În cadrul acordului, deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale ucrainene, inclusiv fondul Franklin Templeton, au acceptat o reducere de 20% a datoriilor. ”Scenariul cel mai probabil este un proces. Este posibilă şi restructurarea în afara justiţiei, dar singura cale este prin negocieri directe”, a declarat Vadim Hramov, analist la Bank of America în Londra.

Înainte de default-ul anunţat vineri, Rusia îşi nuanţase poziţia în privinţa datoriilor, preşedintele Putin propunând luna trecută ca Ucraina să plătească eşalonat, pe parcursul a trei ani, dacă un guvern sau o bancă occidentală vor acorda garanţii. Oferta a căzut la începutul lunii decembrie, iar ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov, a declarat pe 16 decembrie că un acord în afara justiţiei ar putea fi imposibil. Relaţiile dintre Rusia şi Ucraina s-au înrăutăţit după ce Rusia a anexat Crimeea în martie 2014 şi a susţinut rebelii din estul Ucrainei.

Citește și:

Rusia scapă de sancţiunile UE datorită Italiei?

Ucrainenii nu vor plăti datoria către Rusia pentru că sunt niște „escroci”!

Conflictul din Ucraina, departe de a se fi încheiat. Bilanţ recent: 9.000 de morți

Ucrainenii, "niște escroci", în viziunea lui Dmitri Medvedev

Ucraina realimentează cu energie electrică peninsula Crimeea

Taguri articol


12