156 de ani de la „Mica Unire“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O singură țară, un singur steag

156 de ani de la „Mica Unire“

Eveniment 24 Ianuarie 2015 / 00:00 1516 accesări

24 ianuarie 1859 este ziua care a deschis şirul sărbătorilor naţionale, iar românii au învăţat prin unitate să învingă toate vicisitudinile istoriei. 24 ianuarie 1859 este ziua în care s-a înfăptuit Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, cunoscută și drept ˮMica Unire“, sub conducerea unui singur domnitor - Alexandru Ioan Cuza. În 24 ianuarie 1859, când s-au unit Moldova şi Ţara Românească, s-a dansat şi s-a cântat ˮHora Unirii“, poezie scrisă de Vasile Alecsandri. Iniţial, la 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor în Moldova, iar apoi, la 24 ianuarie în acelaşi an, Cuza a fost ales ca domnitor în Ţara Românească. Aşa s-au unit Moldova şi Ţara Românească şi s-au născut Principatele Unite. Actul de voinţă politică al celor două principate româneşti a constituit prima etapă în crearea României Mari, care avea să fie înfăptuită la 1 Decembrie 1918. Potrivit documentelor care se regăsesc, în prezent, în Arhivele Naţionale, ziua de 24 ianuarie a fost aniversată la Constanţa, pentru prima dată, în anul 1904, în condițiile în care, în 1859, Dobrogea era încă sub ocupația Imperiului Otoman. Ținutul dintre Dunăre și Mare avea să se alăture celor două principate aproape 20 de ani mai târziu, la 14 noiembrie 1878.

            La 156 de ani de la momentul Micii Unirii, sâmbătă, 24 ianuarie, pe întreg cuprinsul ţării, românii vor sărbători acest prim pas în reîntregirea patriei. Chiar și cei din Ardeal aniversează Unirea Moldovei cu Țara Românească. Un drapel tricolor în lungime de 150 de metri va fi purtat, sâmbătă, pe străzile din Sfântu Gheorghe de către participanții la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. Ideea organizării marșului Unirii și desfășurării drapelului tricolor aparține unui licean din Sfântu Gheorghe, Cosmin, care a făcut mobilizare pe o rețea de socializare. Drapelul de 150 de metri a fost confecționat la Chișinău și a fost folosit la mai multe evenimente organizate de Platforma Unionistă Acțiunea 2012, care susține unirea Basarabiei cu România. Cosmin este tânărul care anul trecut, în 15 martie, s-a fotografiat cu tricolorul românesc în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, unde se desfășurau manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni, și a fost amenințat cu moartea după ce a postat imaginile pe pagina sa de socializare.

            Evenimente dedicate „Micii Uniri“ vor avea loc şi în mai multe localități din judeţul Constanța. În municipiul reședință de județ, Prefectura, în colaborare cu Comandamentul Flotei, organizează sâmbătă, de la ora 10.00, un ceremonial militar. Evenimentul se va desfăşura pe esplanada  Comandamentului Flotei. Manifestări similare vor avea loc la Cernavodă, Medgidia, Mangalia și Cumpăna, unde acțiunile vor începe cu intonarea Imnului de Stat, urmată de Slujba religioasă oficiată de preoţii parohi din comuna Cumpăna și alocuţiunea susţinută de către primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju. De asemenea, vor avea loc defilarea gărzii de onoare, ˮHora Unirii“, premierea veteranilor de război şi un spectacol susţinut de preşcolarii din localitate.

Taguri articol


12