2023, posibil să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

2023, posibil să devină cel mai călduros an înregistrat vreodată

Vremea 05 Octombrie 2023 / 09:10 1044 accesări

Anul acesta este pe cale să devină cel mai cald an înregistrat vreodată, temperatura medie globală înregistrată până în prezent în acest an fiind cu 0,52 grade Celsius mai mare decât media, a avertizatserviciulCopernicus.

Conform serviciului Copernicus, temperatura medie globală înregistrată în primele nouă luni ale anului este, de asemenea, cu 1,4 °C mai mare decât media preindustrială (perioadă cuprinsă între anii 1850 și 1900), în condiţiile în care schimbările climatice împing temperaturile globale spre noi recorduri.

Luna trecută a fost cea mai caldă lună septembrie înregistrată la nivel global, cu 0,93 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată în aceeași lună, în perioadă 1991-2020. Cea mai călduroasă lună septembrie vine după cele mai călduroase luni august și iulie, ultima fiind luna cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată.

Temperaturile mari au generat valuri de căldură și incendii în întreaga lume. Oamenii de știință au declarat că schimbările climatice, combinate cu apariția în acest an a fenomenului El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul și centrul Oceanului Pacific, sunt cauza recentelor temperaturi record înregistrate.

”Temperaturile ridicate observate în septembrie au doborât recordurile cu o marjă semnificativă. Această lună extremă a împins anul 2023 în nedoritul prim loc – pe cale de a fi cel mai cald an, cu aproximativ 1,4 grade Celsius peste temperaturile medii preindustriale.”, a declarat Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus.

Foto:Tom Wang | Dreamstime



Ştiri recomandate

12