AGIGEA - Cîrjaliu demască ilegalităţile lui Ioniţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

AGIGEA - Cîrjaliu demască ilegalităţile lui Ioniţă

Administrație 17 Iulie 2008 / 00:00 1190 accesări

La Agigea, vechea administraţie locală, condusă de democrat-liberalul Ion Ioniţă timp de 12 ani la rînd, a lăsat în urmă un dezastru, după cum apreciază noul primar ales în funcţie, social democratul Cristian Cîrjaliu. El i-a cerut, săptămîna trecută, contabilei Primăriei Agigea, Lucica Ciubotă, o evidenţă contabilă pentru 2007, dar nu a intrat nici acum în poseasia documentului. „Am solicitat bilanţul contabil pe 2007, balanţa de verificare sintetică şi analitică pînă la 31 decembrie 2007 precum şi inventariul patromoniului pînă la 31 decembrie 2007”, a declarat Cîrjaliu, adăugînd că, ulterior, contabila „s-a îmbolnăvit subit”, intrînd în concediu medical fără să-i prezinte documentele cerute. De altfel, nu i s-au prezentat nici documente referitoare la bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2008, la bilanţul contabil la 31 martie 2008, balanţa de verificare sintetică şi analitică pe 2008 la aceeaşi dată. Avînd în vedere că personalul Primăriei nu include decît un singur post de contabil şi că nu exista un înlocuitor pentru acesta, Cîrjaliu a propus şi s-a şi adoptat în prima şedinţă de Consiliu Local (CL) Agigea, luna trecută, o nouă organigramă care include 50 de funcţionari publici. Din cei 15 funcţionari cîţi figurau în schema de personal a Primăriei Agigea, şase au intrat în diferite tipuri de concedii, ceea ce l-a făcut pe Cîrjaliu să concluzioneze că, după schimbarea primarului, „la Agigea, concediile medicale sînt la modă”.

Documente dispărute

Social-democratul a mai constatat că din Primărie au dispărut toată documentaţia plătită din banii contribuabiliilor şi pusă la dispoziţie de Oficiul de Cadastru Constanţa, toată situaţia cadastrală întocmită, inclusiv situaţia emiterii titlurilor de proprietate pe raza administrativ-teritorială a comunei. De asemnea, a constatat lipsa a 10 dosare de şedinţe de CL şi a unor documente din arhivă. Potrivit lui Cîrjaliu, 10 străzi din Agigea nu sînt trecute în patrimoniul public şi nici nu sînt publicate în Monitorul Oficial, dar de aproape şase ani se operează cu nume fictive pentru aceste străzi, acestea nefiind atribuite prin hotărîre de CL, aşa cum prevede legea. „Administraţia publică locală care a funcţionat pînă la 1 iunie 2008 a emis certificate de urbanism şi autorizaţii de construcţie pe străzile respective, specificînd că aceste străzi există”, a delarat Cîrjaliu.

Falsuri la Primărie

O altă ilegalitate scoasă la lumină face referire la faptul că, în perioada mai-iunie 2008, preşedintele Comisiei de Fond Funciar Agigea, ex-primarul Ion Ioniţă, a pus în posesie abuziv anumite persoane. „De exemplu, în parcela 432/15/3/5 am constatat că deşi procesul verbal de predare-primire între ADS şi Comisia locală de fond este de 25,3 ha, s-a pus în posesie suprafaţa de 28,2 ha. Constat că sînt cu aproape trei ha mai mult decît în procesul de predare-primire întocmit. Conform normelor legale, suprafaţa de aproape trei ha este proprietate privată a CL şi nu putea fi pusă în posesie”, a spus Cîrjaliu, acuzîndu-l totodată pe Ioniţă de săvîrşirea de abuz şi fals la primărie. „Deşi persoana desemnată să efectueze cadastrul şi-a făcut datoria, în CL Agigea nu s-a aprobat nicio astfel de hotărîre de acordare a terenului”, a mai spus edilul. Din datele oferite de administraţia locală, pe terenul în cauză se pare că se va construi combinatul siderurgic Voestalpine. Cîrjaliu spune că pe 4 iulie, prin adresa cu numărul 5.981, emisă de Primăria Agigea, s-a adus această situaţie la cunoştinţa Prefecturii Constanţa, însă nu s-a primit niciun răspuns pînă în prezent.

Resturi petroliere aruncate la întîmplare

O altă neregulă care nu a fost remediată de fosta administraţie locală este depozitarea ilegală a resturilor petroliere, amestecate cu pămînt vegetal, pe terenuri din Agigea, de către SC Alutus Shipping Ecologic SRL, care îşi desfăşoară activitatea în comună. Primăria Agigea a semnalat situaţia către Garda de Mediu Constanţa, printr-o adresă trimisă în data de 22 mai, solicitînd să se ia măsurile legale ce se impun deoarece depozitarea resturilor petroliere reprezintă un atentat la protecţia mediului. Instituţia nu a furnizat un răspuns oficial primăriei în acest sens. Viceprimarul comunei, Ştefan Chiru, susţine că, în 2006, a fost ameninţat telefonic de directorul Gărzii de Mediu, Vasile Petro, în momentul în care i-a solicitat să ia măsuri faţă de resturile petroliere aruncate. În aceste condiţii, Cîrjaliu a afirmat că directorul Gărzii de Mediu ar trebui să renunţe singur la funcţie dacă nu îşi face datoria. Potrivit lui Cîrjaliu, neregulile depistate de la preluarea Primăriei Agigea sînt mult mai multe şi intenţionează să solicite o auditare a activităţii fostei administraţii locale.



12