A/H1N1 se extinde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Constanţa Noi îmbolnăviri

A/H1N1 se extinde

Sănătate 12 Decembrie 2009 / 00:00 612 accesări

În ultimele 24 de ore, în judeţul Constanţa au fost confirmate alte două cazuri de gripă cu virusul pandemic A/H1N1, au anunţat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa. Potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, este vorba despre adulţi, dintre care o persoană are ca factor de risc asociat hepatita cronică şi un caz contact cu un confirmat din zilele anterioare. “Cei doi pacienţi sunt cu stare de sănătate bună, sub tratament, fără implicaţii epidemiologice în colectivităţi de copii preşcolari, şcolari sau studenţi de pe teritoriul judeţului nostru”, a mai declarat directorul adjunct. Precizăm că în ultimele 24 ore au fost confirmate 129 cazuri noi de gripă cu virus A/H1N1 pandemic. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii (MS) au anunţat că s-au mai înregistrat şi două noi decese.

TOTALUL CAZURILOR CONFIRMATE ÎNREGISTRATE PÂNĂ ÎN ACEST MOMENT ESTE DE 4.374, NUMĂRUL DECESELOR AJUNGÂND LA 18

În continuare reprezentanţii MS recomandă vaccinarea populaţiei împotriva virusului pandemic, cu menţiunea că vaccinul nu este încă scos la vânzare. La nivelul tuturor direcţiilor de sănătate publică au fost distribuite doze cu vaccinul împotriva A/H1N1, doze care au fost deja distribuite medicilor. În Constanţa, dozele au ajuns la medicii de familie, cadrele medicale care profesează în unităţile sanitare cu paturi, dar şi în cadrul unităţilor de învăţământ şi a unităţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

RECOMANDĂRI. Medicii recomandă să ne spălăm des cu apă şi săpun, mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene. Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante. Trebuie evitate aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri, dar trebuie evitate, în aceste zile, gesturile familiare (ex. îmbrăţişări, strângerea mâinilor etc). Nu sunt recomandate nici călătoriile în străinătate, dacă acest lucru nu este strict necesar. Medicii reamintesc uzul măştilor în locurile aglomerate şi expuse la risc. La primele simptome de boală - care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă - cetăţenii trebuie să ia legătura cu medicul de familie, pentru a stabili dacă este cazul unui consult într-un spital de specialitate. În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a suna la medicul de familie. În cazul în care nu are medic de familie, persoana va merge la una din secţiile de boli infecţioase, dar numai după ce îşi acoperă gura cu o mască de protecţie sau cu batista. Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la medic. Dacă ne-am vaccinat împotriva virusului gripal sezonier, este recomandat să ne vaccinăm şi împotriva celui pandemic şi asta deoarece cele două vaccinuri acoperă tulpini diferite.



12