Alegerile, în ochii presei internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alegerile, în ochii presei internaţionale

Administrație 02 Decembrie 2008 / 00:00 471 accesări

Cotidianele spaniole au preluat, ieri, informaţii referitoare la rezultatele alegerilor din România - La Vanguardia, La Razon, ABC, El Pais - anunţă victoria la limită a social democraţilor români (potrivit exit-poll-urilor) şi apreciază că PNL-ul deţine cheia formării următorului Guvern. Nici social democraţii, nici dreapta reformată nu au majoritatea pentru a forma guvernul, notează La Vanguardia. La Razon notează că bătălia se dă în continuare între PSD şi PD-L, iar potrivit experţilor, rezultatul obţinut de PSD este explicabil prin prisma crizei economice: social democraţii, notează publicaţia citată, au încercat să-şi atragă alegătorii cu propuneri de investiţii sociale, pentru a combate şomajul şi reducerea previziunilor de creştere economică. După un boom economic, frustrarea faţă de oamenii politici şi absenteismul de 61% explică rezultatele alegerilor de duminică, care nu dau niciunui partid şansa de a guverna singur. Creşterea de care s-a bucurat PSD-ul în ultimele săptămîni şi rezultatele parţiale reflectă temerile populaţiei în faţa unei crize economice care afectează ţara mult mai mult decît se credea şi cît de atrăgătoare au devenit promisiunile social democraţilor referitoare la investiţii sociale pentru populaţia defavorizată, notează El Pais, observînd că PSD s-a bucurat de participarea la vot ridicată, cu peste 10%, în zonele rurale, unde au cei mai mulţi simpatizanţi. Chiar şi aşa, Alianţa PSD+PC ar putea să rămînă în opoziţie, dacă nu reuşeşte să formeze un Guvern cu PNL-ul premierului Călin Popescu-Tăriceanu, căruia îi acordă sprijin tacit în Parlament în ultimii doi ani, observă publicaţia citată.

Negocieri şi “manevre politice”

Corespondentul Agerpres, Petronela Gruev, transmite: “Presa belgiană de luni relatează despre alegerile legislative desfăşurate duminică în România, subliniind faptul că lipsa unei majorităţi va duce la negocieri şi “manevre politice” în vederea formării viitorului guvern de coaliţie. În primele ştiri publicate luni dimineaţa pe site-urile principalelor ziare din Belgia, se menţiona că alegerile legislative din România au fost cîştigate de social democraţi şi de aliaţii lor conservatori, cu aprox. 36% din sufragii. Cotidianul de limbă franceză Le Soir îi citează atît pe preşedintele PSD, Mircea Geoană, cît şi pe cel al PD-L, Emil Boc, fiecare revendicîndu-şi victoria. “PSD a cîştigat alegerile şi trebuie să conducă viitorul Guvern. Nu există nicio scuză pentru ignorarea voinţei electoratului, exprimată în mod clar”, a declarat Mircea Geoană duminică seara, citat de Le Soir. Aceeaşi publicaţie extrage un citat şi din discursul liderului democrat-liberal, care spunea că “niciun partid nu a obţinut 50% din voturi. Dacă există un învingător în această seară, acela este dreapta”. Ulterior, Le Soir a publicat o ştire scurtă anunţînd că, potrivit primelor rezultate oficiale parţiale, Partidul Democrat-Liberal de opoziţie s-ar afla în frunte, avînd un uşor avans faţă de celălalt mare partid de opoziţie, PSD. Şi cotidianul de limbă flamandă De Staandard a anunţat, luni dimineaţa, victoria opoziţiei de stînga conduse de Mircea Geoană. Prezentînd rezultatele obţinute de celelalte partide, potrivit primelor estimări de la închiderea urnelor, ziarul flamand scrie că va fi din nou nevoie ca în România să se formeze un guvern de coaliţie. Şi pe site-ul postului de televiziune RTBF, PSD este anunţat drept învingător în alegerile de duminică. De asemenea, postul belgian de televiziune mai apreciază că “marele învingător al acestor alegeri legislative române a fost absenteismul” şi că introducerea unui nou sistem de alegere a parlamentarilor “nu a fost suficient pentru a-i reconcilia pe români cu clasa lor politică”.

Reuters: Anticipatele, un risc pentru Băsescu

PSD pare să fi cîştigat alegerile parlamentare de duminică sporindu-şi şansele de a reveni la guvernare după patru ani de opoziţie şi va trebui să poarte negocieri pentru formarea unei coaliţii cu PD-L sau cu PNL, formaţiunea politică a premierului Călin Popescu Tăriceanu, care-şi încheie mandatul de premier, relatează, într-un comentariu transmis luni, din Bucureşti, agenţia Reuters. Observatorii spun că s-ar putea ca preşedintele Băsescu să încerce să formeze “o mare coaliţie”, reunind toate marile partide. Dar această variantă, mai mult ca celelalte, se va confrunta cu dificultăţi din cauza unor divergenţe îndeosebi în ce priveşte eforturile privind lupta împotriva corupţiei. Un alt scenariu ar fi, comentează Reuters, un blocaj total al negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Dacă preşedintele Băsescu nu cedează şi insistă să numească un reprezentant de la PD-L, fără să-şi asigure sprijinul de la un alt mare partid, s-ar putea ca în România să aibă loc alegeri anticipate. Aceasta ar reprezenta un risc pentru Traian Băsescu, avînd în vedere că în 2009 sînt alegerile prezidenţiale. El ar avea de suferit dacă este perceput că provoacă instabilitate în contextul unor riscuri economice crescînde din cauza crizei financiare globale. Unii analişti sînt de părere că PSD ar putea să-şi unească forţele cu cele ale PNL pentru suspendarea preşedintelui Băsescu dacă acesta refuză să numească un prim-ministru din partea partidului. Pe perioada suspendării lui Traian Băsescu, preşedintele interimar ar putea numi un alt candidat pentru funcţia de prim-ministru. Germanii de la Deutsche Welle afirmă că România se află în faţa unor vremuri tulburi. Cum niciun partid nu este aşteptat să obţină majoritatea parlamentară, următoarea coaliţie de guvernare a acestui stat, membru UE şi NATO, este greu de prevăzut. Viitorul cabinet se va confrunta cu efectele crizei economice globale, care vor frîna avîntul României după opt ani de creştere economică, conchid jurnaliştii germani. Americanii de la Forbes sînt de părere că principalul obiectiv al guvernanţilor români ar trebui să fie reglarea pieţei financiare. Importantă este rapiditatea cu care vor fi puse bazele unei noi coaliţii, dar şi componenţa acesteia. În opinia cotidianului francez Liberation, victoria PSD-ului se datorează promisiunilor făcute cu privire la o creştere substanţială a salariilor. PSD şi-a recîştigat popularitatea în ultimele săptămîni, strîngînd cetăţenii cu promisiuni legate de o mai bună protecţie socială.



12