Alegerile PDL - „libere” pe liste impuse

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Emil Boc, reales...

Alegerile PDL - „libere” pe liste impuse

Eveniment 16 Mai 2011 / 00:00 1093 accesări

LACRIMI DE... BĂSESCU. Convenţia Naţională de alegeri a PDL ce s-a desfăşurat sâmbătă şi duminică la Palatul Parlamentului trebuia să fie o luptă politică internă, cu şanse egale pentru fiecare dintre cei trei candidaţi la preşedinţia partidului. Theodor Paleologu, Vasile Blaga şi Emil Boc au avut la dispoziţie mai bine de o lună pentru a-şi convinge colegii din teritoriu să le ofere votul. Cei 1.400 de delegaţi, adunaţi în sala Cuza din Palatul Parlamentului, au avut parte în deschiderea Convenţiei Naţionale de o piesă de teatru, pe care mulţi dintre ei o mai văzuseră în 2004. “Lacrimi de preşedinte” a fost la vremea respectivă o piesă apreciată de români, care ulterior şi-au dat seama de ţeapa imensă pe care au luat-o. Actorul principal al piesei, actualul preşedinte Traian Băsescu, a venit sâmbătă pentru o nouă reprezentanţie, cei drept, de această dată într-un cadru mai restrâns, dar cu aceeaşi acoperire media. Când a venit momentul să vorbească de unitate, “lacrimile” din ochii lui Băsescu au fost mai presus decât mesajul de mulţumire faţă de colaboratorii săi, Theodor Stolojan, Adriean Videanu, Radu Berceanu. Pedeliştii au înţeles mesajul subliminal al preşedintelui şi au trecut mai departe la ascultarea moţiunilor.

BANII L-AU FĂCUT PREŞEDINTE. Primul care a deschis balul a fost Theodor Paleologu, care şi-a prezentat moţiunea boemă într-un mod aparte. Paleologu şi-a axat discursul pe un dialog cu sala, abordare care în cele din urmă i-a adus 24 de voturi. Moţiunea colorată a fost apreciată şi aplaudată de participanţi, dar nu şi votată. Următorul vorbitor a fost Emil Boc, care a ales să plece din spatele pupitrului (de ce oare?) preferând să încerce şi el o abordare gen Paleologu, coborând chiar în mijlocul delegaţilor. Structura politică a moţiunii lui Boc a lipsit cu desăvârşire, discursul premierului bazându-se doar pe activitatea guvernamentală. Cu alte cuvinte, putem spune că Emil Boc a înlocuit politica de partid cu reuşitele şi eşecurile sale ca premier. A fost totuşi moţiunea câştigătoare având în vedere că, la finalul votului, Boc a fost reales în funcţia de preşedinte PDL cu 868 de voturi. Revenind la moţiunea lui Boc, ea a fost mai mult un şantaj la adresa primarilor, pentru că mesajul final, voalat bineînţeles, a fost: “Votaţi Boc, primiţi bani pentru proiecte”. Cea de-a treia şi ultima moţiune i-a aparţinut lui Vasile Blaga. Fostul secretar general al PDL şi-a axat discursul pe problemele reale din partid, despre care a zis că “nu este funcţional şi necesită o schimbare majoră, în perspectiva alegerilor din 2012”. “În acest partid, singura decizie pe care o luăm este de a nu lua nicio decizie”, a declarat Vasile Blaga. Discursul lui Blaga nu a reuşit să pună la pământ maşinăria de bani a lui Boc. Cu doar cele 499 de voturi adunate, Blaga poate spune că a fost pentru prima oară învins atât de categoric.

CONSTANŢA, IGNORATĂ. Printre delegaţii de la Convenţia Naţională a PDL s-au aflat şi 33 de pedelişti de la Constanţa. De la declanşarea campaniei interne şi până chiar în ziua alegerilor, organizaţia PDL Constanţa nu a fost în stare să susţină cu fermitate un candidat. Grupurile de interese din PDL Constanţa au condus la indecizia delegaţilor în ceea ce priveşte susţinerea vreunei moţiuni. Ajunşi în sală, portocaliii constănţeni au fost aşezaţi conform poziţiei lor politice: la mijloc. Iniţial organizaţia PDL Constanţa se declarase susţinătoare a moţiunii lui Blaga, cu două-trei excepţii, care de la bun început au spus că merg pe varianta Boc. Nici după ce au votat, delegaţii constănţeni nu au fost în stare să recunoască pe cine au preferat. A fost motivul unei ample dezbateri în rândul organizaţiei, mai ales după ce Emil Boc a fost anunţat câştigător. Tipic românesc, în momentul în care s-a anunţat rezultatul, toţi membrii delegaţiei de la Constanţa spuneau că votaseră cu Boc. Indecizia organizaţiei de la malul mării i-a adus serioase deservicii, pentru că niciuna din cele două tabere nu a luat în seamă delegaţia de la Constanţa, care din nou a rămas pe dinafară. Singurii despre care se poate spune că au votat cu Emil Boc sunt primarii PDL din Constanţa delegaţi pentru acest congres, care până la urmă şi-au urmărit interesul.

VOT SECRET, CU LISTĂ IMPUSĂ. A doua zi a Convenţiei Naţionale a fost destinată alegerii Biroului Permanent Naţional (BPN). Sâmbătă seara, imediat după anunţarea rezultatelor pentru funcţia de preşedinte, cele două tabere, Boc şi Blaga s-au întâlnit la sediul din Modrogan pentru a negocia funcţiile. Iniţial se zvonea că toţi membrii echipei Blaga se vor retrage din cursă. Şi pentru că semnalul de unitate trebuia respectat, Boc a decis să deschidă uşa negocierilor cu Blaga, fostul secretar general luptându-se pentru cei care l-au susţinut. Aşa a ajuns Sorin Frunzăverde în funcţia de prim-vicepreşedinte. Chiar dacă pedeliştii se băteau cu pumnii în piept că vor fi alegeri libere, duminică, înaintea votului pentru funcţiile rămase, delegaţii primeau bileţele cu cei care trebuie votaţi pentru a face parte din noul BPN. “N-am văzut o listă ca să-mi dau seama despre ce este vorba. Dar am făcut o supoziţie despre ce ar putea fi vorba, se mai întâmplă când un candidat nu e aşa de cunoscut sau când o organizaţie vrea să-şi promoveze candidatul, să susţină şi candidatul unei astfel de organizaţii. Vor vota cum doresc”, a declarat Elena Udrea. Şi au votat, rezultatul fiind asemănător listelor distribuite. Portocaliilor le este greu să respecte normele elementare ale democraţiei, pentru că sunt conştienţi că, dacă fac acest lucru, riscă să se trezească în conducerea partidului cu oameni oneşti, dornici de performanţă, dar prin metode normale, nu prin şantaj şi mituire cu bani publici.



12