Alertă în hipermarket: mezeluri stricate, în garanţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie la cumpărături!

Alertă în hipermarket: mezeluri stricate, în garanţie

Eveniment 22 Februarie 2014 / 00:00 5519 accesări

Ce cumpără şi mănâncă românii din hipermarketuri? Cum era de aşteptat, şi produse mai puţin sănătoase. În ultima perioadă s-a tot spus că mezelurile nu sunt deloc sănătoase şi că trebuie evitate pe cât posibil. Dar sunt al naibii de bune, ar spune unii. Aşa că nu evită să le cumpere. Fie salam, cârnaţi, crenvuşti sau şuncă presată. Toate sunt delicioase, mai ales că foamea este potolită cât se poate de rapid cu produsele gata preparate. Dar ce se ascunde în ambalajul produsului? Cum sunt ele preparate?

Aproximativ 100 de kilograme de mezeluri, majoritatea importate din Germania şi reambalate la Braşov, au fost retrase, vineri, de inspectorii Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor din mai multe magazine din Timişoara, întrucât fie erau expirate, fie erau reambalate şi neetichetate. Inspectorul-şef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Timiş, Mihaela Ignat, a declarat că întreaga cantitate de mezeluri cu probleme a fost retrasă în urma controalelor făcute după reclamaţia unui cumpărător. “Au fost retrase aproximativ 100 de kilograme de produse vidate din magazine, mă refer aici la mezeluri. Acestea erau fie expirate, fie reambalate şi nu au avut elemente de identificare pe etichete. Cele mai multe produse retrase au fost importate din Germania şi ambalate la Braşov”, a declarat Mihaela Ignat. Ea a precizat că şi în zilele următoare vor fi controale în marile magazine din Timişoara şi din întreg judeţul Timiş, la verificări participând 12 inspectori ai Autorităţii Sanitare-Veterinare. Şeful Autorităţii Sanitare-Veterinare din Timiş, Adrian Popa, a declarat că aceste controale au început după ce un bărbat din judeţ a reclamat că a constatat că salamul pe care îl cumpărase dintr-un magazin era alterat. “Era un salam uscat, de genul celui de Sibiu. Fusese adus din Germania şi vândut într-un magazin din Timişoara. Consumatorul reclamase că suspicionează fenomene de alterare. Acum căutăm să vedem dacă există un lot mai mare. Există două posibilităţi: fie salamul era expirat şi atunci e vina magazinului, fie era încă în termenul de garanţie, însă producătorul l-a ţinut în condiţii improprii, iar în acest caz, producătorul se face vinovat”, a precizat Adrian Popa.

CONTROALE ÎN TOATĂ ŢARA Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că, în urma reclamaţiei făcute de bărbatul din Timiş, începând de joi seară se fac controale în hipermarketurile din toată ţara, iar în urma verificărilor primelor 38 de magazine, au fost oprite de la comercializare 2.678 de kilograme din produsul respectiv de salam şi au fost date amenzi de 100.000 de lei. Şi marile hipermarketuri din Constanţa au fost verificate de către reprezentanţii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Constanţa (CJPC). Comisarul-şef adjunct al CJPC, Nicolae Timoaşcă, a declarat că şi la Constanţa au fost depistate probleme. “Au fost găsite mezeluri cu etichetare neconformă sau mezeluri cu modificări organoleptice, adică improprii consumului uman. Nu vă putem comunica alte amănunte, şi mă refer la cantitate sau valoarea amenzilor aplicate, întrucât toate aceste date vor fi centralizate şi vor fi comunicate de către ANPC”, a declarat comisarul-şef adjunct al CJPC din Constanţa. Nici reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa nu au putut oferi informaţii în acest sens. Mai exact, ei au spus că toate datele despre acest subiect vor fi comunicate prin ANSVSA. Vineri după-amiază, un reprezentant al ANSVSA a precizat că, deocamdată, doar la Braşov au fost semnalate probleme legate de reambalarea produselor.

PRODUSUL NU ERA BINE AMBALAT, AŞA CĂ A OXIDAT Inspectorii ANPC au fost în control şi la firma care ambalează salamul respectiv, fiind vorba despre un produs dintr-o ţară UE. În urma controalelor, există suspiciuni că firma care feliază şi ambalează salamul ar fi modificat datele de expirare. De asemenea, întrucât produsul nu era bine ambalat, a oxidat. De la firma care ambalează salamul au fost oprite de la comercializare, până la finalizarea verificărilor, 4.225 de kilograme, au precizat reprezentanţii ANPC. Reamintim că niciuna dintre autorități, nici ANSVSA nici ANPC, nu a dat informații legate de firmele la care au fost găsite neregulile, cu precizarea că aceste informații vor fi făcute publice de la centru după finalizarea cercetărilor.

Taguri articol


12