”Grupul Stat Islamic comite crime de război şi împotriva umanităţii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Grupul Stat Islamic comite crime de război şi împotriva umanităţii”

Externe 15 Noiembrie 2014 / 00:00 510 accesări

Grupul terorist Stat Islamic comite crime de război şi crime împotriva umanităţii, în zonele pe care le controlează, acuză Comisia de Anchetă a Naţiunilor Unite. ”Grupul islamist are o serie de politici discriminatorii, precum impozite şi convertiri forţate, distrugerea locurilor religioase şi expulzarea sistematică a comunităţilor minoritare”, arată un raport al Comisiei conduse de Paulo Sergio Pinheiro. ”Atacurile de amploare şi sistematice comise împotriva etnicilor kurzi şi a minorităţii yazidi reprezintă crime împotriva umanităţii, la fel ca dispariţiile semnalate în regiunile Alep şi Ar Raqqah (Siria)”, subliniază raportul. ”Grupul Stat Islamic a decapitat, a împuşcat, a lapidat şi a crucificat bărbaţi, femei şi copii, în locuri publice din nord-estul Siriei”, precizează raportul ONU.

NOI MĂSURI ANTITERORISTE Londra va înăspri măsurile de combatere a terorismului pentru a lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), autorizând confiscarea paşapoartelor persoanelor suspecte şi împiedicând revenirea combatanţilor islamişti, a anunţat vineri, la Canberra, premierul britanic, David Cameron. Potrivit presei britanice, textul de lege, care urmează să fie discutat în Parlament, în cursul acestei luni, ar urma să blocheze, pentru cel puţin doi ani, revenirea în Marea Britanie a persoanelor care au luptat în Siria şi în Irak. Interdicţia ar putea fi anulată doar în cazul în care persoanele vizate acceptă revenirea sub escortă, un proces în justiţie şi un program de... deradicalizare, potrivit presei britanice. Noua lege prevede, de asemenea, că acele companii aeriene care nu respectă listele cu interdicţiile de călătorie realizate de autorităţile britanice nu vor mai primi autorizaţia de a ateriza în Marea Britanie. În plus, premierul britanic şi-a anunţat intenţia de a intensifica acţiunile împotriva surselor ameninţărilor teroriste, prin măsuri la adresa predicatorilor extremişti şi închiderea unor site-uri de internet cu un conţinut dăunător. De altfel, la începutul acestei luni, noul director al serviciilor de informaţii (GCHQ), Robert Hannigan, a cerut marilor companii americane din domeniul internetului, printre care Facebook şi Twitter, o mai mare cooperare în lupta împotriva grupărilor radicale islamiste, care folosesc mediul virtual pentru a comunica şi a recruta noi membri. Marea Britanie a estimat că peste 500 de cetăţeni britanici s-au alăturat grupării Stat Islamic.

Aproximativ 15.000 de cetăţeni străini provenind din 80 de ţări s-au deplasat în ultimii ani în Siria şi în Irak, pentru a lupta alături de grupările islamiste, printre care organizaţia Stat Islamic, a anunţat ONU. Ţările de origine se tem că aceste persoane ar putea comite atentate pe teritoriul lor, la revenirea în ţară. La rândul său, Adunarea Naţională (Parlamentul) din Franţa a votat, la sfârşitul lunii septembrie, un proiect de lege pentru lupta împotriva terorismului, care prevede, printre altele, interdicţii pentru părăsirea teritoriului, astfel încât să oprească plecarea unor tineri francezi adepţi ai jihadului în Siria.



12