ANSVSA ne linişteşte

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ANSVSA ne linişteşte

Sănătate 10 Martie 2012 / 00:00 413 accesări

Mâncarea românească, sigură pentru consum!

În urma mai multor sesizări făcute de mass-media în ce priveşte calitatea produselor alimentare comercializate pe piaţa românească, ieri, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), instituţia responsabilă pentru siguranţa alimentelor şi sănătatea animalelor, a dat publicităţii un comunicat de presă. “De siguranţa alimentelor şi, implicit, de sănătatea tuturor celor 20 de milioane de cetăţeni români şi a celor peste 500 de milioane de europeni avem grijă, noi, medicii veterinari, alături de colegii noştri medici de medicină umană şi de ceilalţi specialişti ai României. Cred că românii au înţeles şi înţeleg că sănătatea nu le este pusă în pericol când consumă alimente produse în România”, a declarat preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş Cheţan. “Declaraţiile publice, nefundamentate pe baze concrete şi corecte, obţinute în urma unor analize de laborator sau a unor studii ştiinţifice, pot genera o panică nejustificată în opinia publică românească şi europeană. Este important de subliniat că afirmaţiile eronate şi tendenţioase aduc prejudicii majore instituţiilor statului, industriei de profil din ţara noastră şi aduc atingere intereselor strategice ale României”, se arată în comunicatul ANSVSA.

MAI PUŢINE CAZURI DE TOXIINFECŢIE ALIMENTARĂ ANSVSA precizează că acţiunile de inspecţie şi control alături de analizele realizate în laboratoarele proprii au condus la scăderea episoadelor de toxiinfecţie alimentară, de la 29 de focare de toxiinfecţii alimentare cu 328 persoane îmbolnăvite şi 208 persoane spitalizate, în 2010, la 6 focare de toxiinfecţii alimentare cu 58 de persoane îmbolnăvite şi 58 de persoane spitalizate pe parcursul anului 2011. De asemenea, ANSVSA precizează că numeroase firme autohtone, care procesează carne, îşi comercializează cu succes produsele pe piaţa UE. Până la aceasta dată produsele din România au primit aprecieri din partea consumatorilor din statele membre şi nicio reclamaţie privind calitatea sau salubritatea acestora.

ANSVSA: TOTUL ESTE TESTAT! ANSVSA monitorizează în permanenţă produsele alimentare care se comercializează în România prin teste de laborator, verificând atât prezenţa şi cantitatea utilizată a unor aditivi alimentari (E-uri) cât şi respectarea calităţii şi etichetarea produselor alimentare. Astfel, în anul 2011 au fost efectuate, prin controlul oficial din cadrul programului de supraveghere, un număr de 11.227 de analize la produse din carne, dintre care un procent de 0,53% au fost neconforme. În cadrul programelor de autocontrol efectuate de către agenţii economici, au fost efectuate 10.047 analize la produse din carne, din care 0,68% au fost neconforme. În România, laboratoarele acreditate din cadrul reţelei ANSVSA şi Institutul Naţional de Referinţă efectuează analize pentru determinarea speciei de provenienţă, pentru proteina animală sau vegetală, prin tehnici avansate de analiză în domeniul biologiei moleculare (PCR). Determinarea speciei de provenienţă a cărnii este efectuată pentru controlul substituirii cărnii cu carne de la alte specii decât cele declarate, iar rezultatele analizelor nu au pus în evidenţă probe de produse alimentare cu carne substituită.

În cazul în care produsul este de calitate inferioară (conţine inclusiv alte adaosuri: carne dezosată mecanic, şorici, slănină, tendoane etc.) raportul colagen/proteină este ridicat. Acest raport este normat şi monitorizat pentru fiecare tip de produs conform prevederilor legale. În ceea ce priveşte aditivii alimentari menţionaţi (nitriţi, nitraţi, potenţiatori de aromă etc.), utilizarea lor este permisă şi reglementată.

De asemenea, sunt analizate probe de produse de origine animală şi probe biologice pentru determinarea reziduurilor de hormoni, antibiotice, pesticide, metale grele, micotoxine, coloranţi interzişi, substanţe antiparazitare şi contaminare radioactivă. În 2011 au au fost efectuate 4.555 analize în cadrul programului de supraveghere şi 2.717 în cazul celor de autocontrol, dintre acestea doar 8 având rezultate neconforme.



12