Apă mai curată pentru cetaceele de la Delfinariu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cu sprijin de la CJC

Apă mai curată pentru cetaceele de la Delfinariu

Administrație 14 Iunie 2014 / 00:00 908 accesări

După demararea lucrărilor la proiectul prin care bazinul descoperit al Delfinariului Constanţa va fi mărit, vineri, aleşii Consiliului Judeţean Constanţa s-au întrunit în şedinţă extraordinară pentru a aproba alocarea unor bani pentru prefinanţarea unui proiect transfrontalier prin care va fi îmbunătăţită calitatea apei delfinilor. Mai exact, proiectul, în valoare totală de două milioane de euro, presupune modernizarea echipamentelor de întreţinere a calităţii apei, respectiv clorinare, ozonizare, filtrare şi denitrificare. Vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a precizat că proiectul trebuie depus până la 15 iunie, fapt care justifică urgenţa alocării a 800 mii de lei, reprezentând o prefinanţare pentru proiect. La rândul său, directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN), Adrian Bîlbă, a explicat că este nevoie de această prefinanţare tocmai pentru că este vorba despre un proiect transfrontalier pentru care plăţile nu se fac în momentul în care se prezintă factura, ci o dată la şase luni. „Este vorba despre Delfi, un proiect transfrontalier care ne va permite să avem la Delfinariu o apă de o calitate mai bună, care va întruni standardele europene şi care ne va uşura, în viitor, achiziţionarea sau primirea cu titlu gratuit a altor delfini din Europa. Cu delfinii, pe care avem promisiuni că-i vom primi, ne vom reîntregi familia şi, poate, vom reuşi să creăm toate premisele pentru reproducerea mamiferelor marine în captivitate“, a explicat directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (CMSN), Adrian Bîlbă.

FACILITĂŢI PENTRU CONSTRUIREA ALTOR BAZINE Proiectul se va realiza în parteneriat cu Acvariul din Varna şi va fi finanţat 98% din fonduri europene nerambursabile şi doar 2% prin cofinanţarea CMSN, respectiv a CJC. Dacă la Constanţa va fi îmbunătăţită apa delfinilor, partenerii bulgari de la Acvariul din Varna îşi vor moderniza sistemul de filtrare a apei din acvarii. „El ar trebui să se finalizeze la sfârşitul lui ianuarie 2015, până când va trebui să implementăm un sistem de filtrare modern. Am luat legătura specialişti în domeniu şi putem deja să postăm, pe site-ul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, proiectul, care va fi excelent şi care va permite eventualitatea modernizării şi extinderii bazinelor noastre cu alte bazine în viitor. În sfârşit, vom putea spera să avem o apă care nu va mai avea încărcătura algală din prezent. Noi alimentăm bazinele cu apă din mare, care este foarte bogată în alge, însă cu ajutorul acestui sistem vom reuşi să obţinem o apă curată şi albastră, aşa cum trebuie să fie în orice Delfinariu“, a explicat Bîlbă.

TARIFE Revenind la şedinţa de vineri, consilierii judeţeni au aprobat şi instituirea unor tarife noi la CMSN. Mai exact, este vorba despre diferenţierea tarifelor pentru echitaţie - cai şi ponei, în condiţiile în care până acum exista un tarif standard pentru cai, fără a fi făcută diferenţierea. Aşa se face că, de acum, toţi cei care vor să se plimbe cu calul vor plăti 10 lei pentru 15 minute, iar pentru plimbarea cu poneiul vor achita cinci lei. De asemenea, a fost adoptată o taxă pentru fotografiere (10 lei) sau filmare (20 lei), Cristinel Dragomir explicând însă că este vorba despre solicitări exprese ale unor reviste pentru care trebuiau percepute taxe şi nu despre fotografiile pe care şi le fac oamenii în secţiile CMSN. O altă taxă instituită este cea privind utilizarea spaţiului CMSN, care este de cinci lei/mp/zi.



12