Aprecierea francului seamănă groază în rândul... bancherilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mereu paradoxala Românie

Aprecierea francului seamănă groază în rândul... bancherilor

Eveniment 21 Ianuarie 2015 / 00:00 555 accesări

SĂ VEZI ȘI SĂ NU CREZI Deși ați fi înclinați să îl înjurați, francul elvețian merită îmbrățișat cu putere. Datorită aprecierii sale șoc, românii au șanse să nu mai fie singurii europeni fără apărare în fața creditorilor! Și asta pentru că toate cele patru proiecte privind insolvența persoanelor fizice care se află acum în dezbatere vor fi contopite și analizate, începând de astăzi, de Comisia Juridică a Camerei Deputaților! „Vom contopi cele patru proiecte într-unul singur. Trei vor fi respinse, iar părţile lor bune vor deveni amendamente la proiectul pe care vom lucra. Probabil că îl vom alege pe cel al deputatului PSD Ana Birchall, care este cel mai complex și are un parcurs favorabil“, a declarat ieri președintele Comisiei juridice a Camerei, Bogdan Ciucă. Și iată cum francul reușește să spargă rezistența previzibilă a bancherilor din ARB și chiar a Fondului Monetar Internațional, unul dintre opozanții vocali ai insolvenței persoanelor fizice. Culmea, același FMI a forțat Guvernul de la Budapesta să adopte falimentul personal, pe care, la vest de granița noastră, îl consideră drept soluția perfectă împotriva creșterii creditelor neperformante. E o altă poveste, care nici nu mai merită să fie povestită, să mori de ciudă, FMI-ule!

            CE ȘI CUM Potrivit proiectului Anei Birchall, debitorul poate cere instanței începerea procedurii de insolvență dacă este în incapacitate de a-și achita datoriile în termen de 30 de zile de la data lor scadentă. De asemenea, bancherii pot depune o cerere pentru aplicarea procedurii de insolvență unui debitor, dacă acesta poate dovedi că nu mai are cu ce să plătească. Important - odată demarată procedura insolvenței, debitorii nu pot dispune de bunurile lor fără acordul prealabil al administratorului judiciar, cu excepția tranzacțiilor obișnuite. În plus, la datoriile existente nu se vor mai acumula dobânzi penalizatoare.

            NU SUNTEM SINGURI! Împrumuturile în franci elveţieni au fost populare în România, Polonia şi Ungaria în timpul boom-ului din sectorul imobiliar înregistrat înainte de criza economică şi financiară din 2008, datorită dobânzilor foarte mici, sub cele practicate pentru creditele în moneda locală. În urma deciziei de săptămâna trecută a Băncii Elveţiei, care a condus la deprecierea monedelor din mai multe state europene, autorităţile din România (şi cele din Polonia) se tem că multe persoane care au credite în franci nu vor putea plăti ratele la timp şi vor fi executate silit. Ungaria nu se pune, pentru că a decis anul trecut convertirea în forinţi a împrumuturilor ipotecare în franci elveţieni. Rămâne de văzut dacă românii vor reuși să îi fraierească pe bancherii „naivi“ și să intre în insolvență personală deși au bani să achite ratele de neam prost! În caz că ați uitat, asta era marea temere a FMI & Co. - românii sunt prea inventivi la faze de gen!



12