Arabia Saudită ar permite Israelului folosirea spaţiului său aerian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Arabia Saudită ar permite Israelului folosirea spaţiului său aerian

Externe 06 Iulie 2009 / 00:00 525 accesări

Directorul Mossad, serviciul israelian de informaţii externe, i-a dat asigurări premierului Benjamin Netanyahu că Arabia Saudită ar trece cu vederea folosirea spaţiului său aerian de către avioane israeliene, în cazul unui eventual raid în Iran. Meir Dagan, care este directorul Mossadului din 2002, a avut discuţii secrete anul acesta cu oficiali saudiţi pe această temă. Presa israeliană a mai relatat despre discuţii între autorităţile saudite şi cele israeliene, inclusiv fostul premier israelian Ehud Olmert, însă informaţiile au fost dezminţite de saudiţi. Deşi cele două ţări nu au relaţii diplomatice oficiale, o sursă israeliană din domeniul apărării a confirmat că Mossadul menţine relaţii de lucru cu saudiţii. Forţele aeriene israeliene s-au antrenat timp de patru ani pentru un posibil atac asupra centralei nucleare iraniene de la Natanz, din centrul ţării şi asupra altor locaţii.

John Bolton, fostul ambasador american la ONU care a efectuat recent o vizită în Golf, a declarat că „ar fi perfect logic ca israelienii să folosească spaţiul aerian saudit. Niciunul dintre ei nu ar spune nimic despre acest lucru public, dar ar fi cu siguranţă de acord cu tranzitarea spaţiului dacă israelienii nu se laudă cu un mare succes”, a afirmat acesta. Statele arabe ar condamna un raid în cadrul ONU, dar în particular ar fi uşurate să vadă că ameninţarea unei bombe iraniene este înlăturată. Ultimele evoluţii au subliniat îngrijorările statelor arabe sunnite moderate cu privire la stabilitatea regimului represiv şiit de la Teheran şi se tem tot mai mult că acesta ar putea deveni o putere nucleară beligerantă. „Saudiţii sînt foarte îngrijoraţi de o bombă nucleară iraniană, chiar mai mult decît israelienii”, a declarat un fost director de cercetare din serviciile israeliene de informaţii.

Şi preşedintele american a afirmat, într-un interviu acordat unei importante publicaţii ruseşti, că proiectul scutului american antirachetă din Europa urmăreşte să contracareze Iranul şi nu Rusia. Într-un interviu acordat ziarului „Novaia Gazeta” ce va apărea azi, Barack Obama a afirmat că SUA caută să creeze un scut de apărare antirachetă în Europa pentru a proteja SUA şi a mai declarat că vrea să construiască împreună cu Rusia, pe care o respectă, „o relaţie de la egal la egal”. Preşedintele SUA soseşte, azi, la Moscova, într-o vizită oficială de două zile pentru a discuta cu liderii ruşi despre reducerea arsenalului de arme nucleare, proiectul amplasării în Europa a scutului antirachetă şi alte aspecte-cheie internaţionale şi bilaterale. Barack Obama a afirmat că SUA nu construiesc şi nu ar construi un sistem de apărare împotriva unui posibil atac din partea Rusiei şi a adăugat că un asemenea raţionament este o moştenire din perioada Războiului Rece.

Reducerea armelor strategice este strâns legată de amplasarea scutului american antirachetă în Europa, iar Rusia speră că acest lucru va fi stipulat în acordurile cu administraţia americană, este poziţia preşedintelui Medvedev. Negociatorii ruşi şi americani nu au convenit asupra unui document-cadru privind reducerea armamentului strategic pe care preşedinţii celor două ţări ar urma să-l semneze luni, a anunţat, duminică, o sursă diplomatică rusă.

\"Pot confirma că nu s-a ajuns la un acord definitiv asupra acestui document\", a anunţat această sursă, care ocupă o poziţie importantă. Consilierul diplomatic al Kremlinului, Serghei Prihodko, a anunţat că preşedinţii Dmitri Medvedev şi Barack Obama trebuie să semneze o declaraţie ce conţine obiective numerice de reducere a arsenalelor strategice, unul dintre cele mai emblematice subiecte ale relaţiilor bilaterale de după epoca destinderii din anii \'70 şi \'80. Tratatul START I, semnat cu îâteva luni înainte de destrămarea URSS în 1991 şi care a determinat o reducere a arsenalelor strategice ale celor două ţări de la 10.000 la mai puţin de 6.000 de focoase nucleare, expiră la data de 5 decembrie. În 2002, oficialii de la Washington şi Moscova au semnat tratatul SORT, ce prevede reducerea pînă în 2012 la 1.700-2.200 a numărului focoaselor nucleare desfăşurate şi operaţionale ale celor două ţări. La 1 aprilie, Dmitri Medvedev şi Barack Obama au convenit să îşi reducă nivelul armamentului sub pragul stipulat de tratatul SORT.



12