Au ajuns la spital după ce au mâncat mezeluri şi brânză!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În acest sezon Al doilea focar de toxiinfecţie alimentară

Au ajuns la spital după ce au mâncat mezeluri şi brânză!

Eveniment 25 Iunie 2012 / 00:00 932 accesări

În weekend-ul care tocmai s-a încheiat, medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au avut de lucru, după ce reprezentanţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa le-au semnalat un focar de toxiinfecţie alimentară. Dacă vineri noapte ajungeau la spital trei persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 27 de ani care acuzau semne de toxiinfecţie alimentară, greaţă, vărsături, dureri abdominale, sâmbătă, alte trei persoane ajungeau la spital cu aceleaşi acuze. „Cele trei persoane care au ajuns vineri noapte la spital sunt muncitori. Toţi au mâncat salam pe care, aşa cum au spus ei, l-au cumpărat de la un magazin situat pe strada Vârful cu Dor din Constanţa”, a declarat directorul executiv al DSPJ Constanţa, dr. Constantin Dina. Semnele de boală pe care bărbaţii le-au acuzat i-au dus pe medicii de la Infecţioase cu gândul la toxiinfecţie alimentară. Şi în cazul celorlalte trei persoane, concluziile au fost similare. Oamenii au consumat, însă, brânză şi kaizer, spune dr. Dina. „În cel mai scurt timp după ce ne-au fost semnalate primele cazuri, a fost declanşată ancheta epidemiologică, tocmai pentru a vedea cu certitudine ce s-a întâmplat, care sunt cauzele care au dus la declanşarea acestui focar”, a spus directorul. Mai exact, potrivit lui, medicii prezenţi la faţa locului au prelevat probe de pe toate suprafeţele de lucru, au prelevat probe de pe mâinile salariaţilor care serveau clienţii, de pe cuţite, dar şi din alimentele care erau expuse la comercializare. De asemenea, angajaţilor le-au fost luate şi exudate naso-faringiene. Iniţial, magazinul alimentar nu a fost închis, însă după ce s-a constatat că numărul persoanelor care ajung la spital este în creştere, medicii DSPJ au reluat „vizita”, au prelevat noi probe pentru examinările specifice, după care au decis sistarea activităţii unităţii alimentare până la remedierea deficienţelor. Dr. Dina a declarat că nicio persoană nu a rămas internată în spital, toate însă fiind nevoite să respecte tratamentele ce le-au fost recomandate de către medici, în ambulator. În contextul declanşării semnelor de boală atât de rapid de la consumul alimentelor, s-ar părea alterate, medicii suspicionează prezenţa stafilococului. „De regulă, în cazul stafilococului, semnele de boală apar foarte rapid, însă nu se poate spune nimic sigur până când nu vom avea rezultatele de laborator”, a adăugat directorul. Primele rezultate vor fi gata cel mai probabil la începutul acestei săptămâni. Echipele Direcţiei de Sănătate vor demara ample acţiuni de inspecţie şi control în unităţile în special cu profil alimentar. Nu se exclude varianta ca, în cazul magazinului situat pe strada Vârful cu Dor, vitrina frigorifică să nu fi funcţionat non-stop, astfel alimentele să se fi alterat. Este al doilea focar de toxiinfecţie alimentară semnalat de către medicii DSPJ, primul fiind la Eforie Sud. Atunci, 50 de persoane au ajuns la spital după ce au mâncat la Restaurantul „Flacăra”.



12