Britanicii au comemorat jumătate de secol de la moartea lui Churchill

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Britanicii au comemorat jumătate de secol de la moartea lui Churchill

Externe 31 Ianuarie 2015 / 00:00 588 accesări

            Marea Britanie a comemorat solemn, vineri, 50 de ani de la moartea lui Winston Churchill, ”Bătrânul Leu” care l-a sfidat pe Adolf Hitler şi ale cărui curaj, îndrăzneală şi putere de luptă sunt încă citate ca exemplu în Regatul Unit şi în afara lui. Churchill s-a stins din viaţă pe 24 ianuarie 1965, la Londra, la vârsta de 90 de ani, iar ”în acea zi, Imperiul britanic a murit odată cu el”, scria recent cotidianul ”The Daily Telegraph”, un semn al amprentei uriaşe pe care fostul premier şi şef de război a lăsat-o asupra compatrioţilor săi. Funeraliile sale naţionale au avut loc pe 30 ianuarie 1965, în prezenţa reginei Elisabeta a II-a. Transmis în direct la televizor, ceremonialul funerar a fost urmărit de 350 de milioane de persoane din întreaga lume.

            La marcarea a 50 de ani de la moartea sa, în Marea Britanie sunt organizate evenimente de-a lungul întregului an, punctul cel mai important fiind însă vineri, când a avut loc o procesiune funerară pe Tamisa, la fel ca în 1965, când rămăşiţele lui Churchill au fost purtate de „Havengore“, o barjă de 26 de metri. Trecerea ambarcaţiunii a fost salutată cu focuri de tun de „HMS Belfast“, navă de război transformată în muzeu, iar o ceremonie a avut loc în faţa Palatului Westminster, reşedinţa Parlamentului.

            Însă Churchill nu a fost considerat întotdeauna un erou naţional. ”Să fim cinstiţi, Churchill era uneori o catastrofă”, sublinia ”The Times”, săptămâna aceasta. Cel mai răsunător eşec pe care l-a suferit rămâne, probabil, dezastruoasa expediţie în Dardanele (februarie 1915 - ianuarie 1916), care s-a soldat cu o derută şi 180.000 de morţi în rândul Aliaţilor. Dar Churchill nu şi-a ratat întâlnirea cu istoria. Premier din 1940 şi până în 1945, el a condus Marea Britanie la victorie în Al Doilea Război Mondial şi a găsit vorbele cu care să adune în jurul său un popor îngrijorat de înaintarea trupelor celui de-al Treilea Reich în toată Europa. Acest bărbat al vorbelor şi al faptelor era de asemenea un om de litere, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1953, dar şi un pictor talentat, o artă în care - la fel ca în politică - exalta îndrăzneala.

            Obiect al unui adevărat cult de la moartea sa, Churchill este, pentru mulţi britanici, mai degrabă o figură istorică. Pasiunea pentru Churchill a depăşit demult frontierele britanice, aducându-i-se omagii necontenit în cele patru colţuri ale lumii. În SUA, Congresul a inaugurat în 2013 un bust din bronz al ”celui mai bun prieten al Americii, un erou internaţional, totuşi atât de britanic”.

Taguri articol


12