„Ca procuror, l-aş ancheta pe Băsescu!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Ca procuror, l-aş ancheta pe Băsescu!”

Eveniment 28 Februarie 2014 / 00:00 1634 accesări

Victor Ponta a luat, ieri, parte la bilanţul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), dar numai după ce a analizat cu atenţie implicaţiile prezenţei sale la acest eveniment, după cum a mărturisit. Acesta a precizat că apariţia sa ar fi putut prilejui acuzaţii că ar încerca să „preia” controlul politic asupra instituţiei, în vreme ce o eventuală absenţă ar fi fost interpretată ca un semn de ostilitate. „Nu puteam rata, totuşi, ocazia de a avea un breaking news “Victor Ponta la DNA”. De altfel, domnul senator Sorin Roşca Stănescu tot anunţă chestia asta de ceva timp şi, ca toţi reprezentanţii fostelor structuri care existau înainte de 1989, combină adevărul cu minciuna, aşa încât am zis să fiu, totuşi, la DNA astăzi (n.r. - ieri)”, a spus Ponta. În cadrul şedinţei de bilanţ, premierul le-a transmis procurorilor că nu trebuie să ţină cont de apartenenţa politică a celor pe care îi cercetează. “Pentru dumneavoastră nu trebuie să existe niciodată putere, opoziţie, stânga, dreapta, Preşedinţie, Guvern. Trebuie să existe doar oameni care respectă legea şi oameni care o încalcă şi care trebuie să fie traşi la răspundere", a subliniat premierul.

“BĂSESCU E CEL MAI CORUPT” Întrebat de jurnalişti pe cine ar ancheta, la ora actuală, dacă ar fi procuror în cadrul DNA, Ponta a răspuns: “Pe Traian Băsescu, bineînţeles. Cine este cel mai corupt om din această ţară? Traian Băsescu de departe, locul 2 e aşa de departe...”. Atenţionat că şi preşedintele l-a acuzat pe el de corupţie, Ponta a replicat: “Hoţul strigă „hoţii“ întotdeauna!”. În discursul de ieri, premierul a adăugat că orice acţiune a DNA prin care un funcţionar public este tras la răspundere pentru fapte de corupţie reprezintă un mare ajutor. “Orice persoană coruptă pe care dumneavoastră o dovediţi şi, după aceea, justiţia o confirmă ca fiind vinovată este un avantaj pentru orice şef al Executivului, pentru că, de multe ori, curăţenia nu poţi să ţi-o faci singur. Şi este, repet, un mare ajutor pentru o desfăşurare normală a activităţii executive. Din acest motiv, dincolo de vorbe, care sunt, în mod sigur, moneda de bază a societăţii româneşti, cred că pentru dumneavoastră, ca magistraţi, ca procurori, contează mai mult faptele“, a spus Ponta.

FĂRĂ EMOŢII Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a spus, după ce a luat parte la şedinţa de bilanţ, că procurorii nu trebuie să îşi facă probleme din cauza “declaraţiilor politice sau de altă natură”, pentru că activitatea lor este evaluată după alte criterii. “Discutăm aici despre procurori cu experienţă, maturi, care, evident, nu se sperie de declaraţiile publice. Sigur, te pot deranja, dar atâta vreme cât activitatea este bazată pe lege şi pe profesionalism, nu cred că trebuie să-şi facă niciunul probleme”, a declarat Robert Cazanciuc.

POVARA DOSARELOR UITATE ÎN FIŞET Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că lăsarea “în nelucrare” a unor cauze ale DNA poate să producă, mai mult decât în cazul altor structuri din Ministerul Public, suspiciuni ce pot fi speculate. “Cauzele lăsate în nelucrare, chiar mărunte, devin pentru activitatea dumneavoastră o povară, vă distrag atenţia de la cauzele importante. Rezolvarea lor operativă duce, pe termen lung, la rezultate mai bune şi în ceea ce priveşte cauzele cu finalitate judiciară, chiar dacă aparenţa este alta”, a spus Tiberiu Niţu.

SIGURANŢA NAŢIONALĂ Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI), George Maior, a spus că fenomenul corupţiei este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. “Dincolo de faptul că SRI este o instituţie-pivot a securităţii naţionale, noi avem o cooperare deosebită cu DNA pentru că fenomenul corupţiei este o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Să ne înţelegem foarte clar asupra acestui aspect: este o ameninţare pentru că vulnerabilizează statul, aduce prejudicii economiei, creează dezechilibre în societate şi frustrări”, a afirmat Maior.



12