Călătorie în trecut, pe noua promenadă din zona Cazino

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gustul începutului de secol XX

Călătorie în trecut, pe noua promenadă din zona Cazino

Justiție 05 Noiembrie 2014 / 00:00 1568 accesări

ISTORIA RECLĂDITĂ Aspectul dezolant și prăfuit al promenadei din zona Cazino a devenit istorie. De acum, constănțenii și turiștii vor descoperi, în plimbările pe această promenadă, aerul boem al anilor de început de secol XX. Pavajul cu plăci de granit, decorațiunile în stilul Art Nouveau, foișoarele frumos amenajate și monumentele emblematice reîmprospătate, toate alcătuiesc un peisaj de care constănțenii și turiștii meritau să se bucure de multă vreme. Un spațiu minunat de relaxare și o ocazie specială de a călători în timp și de a gusta din istoria Constanței. Totul a fost posibil datorită unui amplu proiect derulat de Primăria Constanța și finanțat cu fonduri europene. Reabilitarea promenadei din aria cuprinsă între Vraja Mării, Cazino și Portul Tomis a fost încheiată ieri și face parte dintr-un program deosebit de important pentru municipalitate, ce vizează reabilitarea completă a zonei istorice din oraș.

LINIȘTEA ÎNCEPUTULUI DE SECOL XX Pentru schimbarea la față a promenadei s-au cheltuit circa 3,5 milioane de euro, bani proveniți de la Uniunea Europeană, Guvernul României și Primărie. Pentru aspectul cu mare încărcătură istorică, asemănător începutului de secol XX, echipa de proiect a lucrat cu muzeografi ai Muzeului de Arheologie din Constanța și cu directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu. „Au fost sute și mii de planuri și planșe făcute de arhitecți pentru a reda acest aer de început de secol. Am avut alături de noi reprezentanți ai Muzeului de Arheologie și pe directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, care ne-au pus la dispoziție documente, poze și date istorice care ne-au ajutat să recreem aspectul acelor vremuri frumoase și liniștite ale Constanței”, a spus directorul executiv al Direcției de Programe și Dezvoltare din cadrul Primăriei Constanța, Ani Merlă.

PROGRAM AMPLU Acesta este al doilea proiect finalizat din cadrul programului de reabilitare a zonei peninsulare din Constanța. La începutul lui aprilie a fost finalizată recondiționarea străzilor și monumentelor din Piața Ovidiu, iar anul viitor va lua sfârșit prima etapă a reabilitării străzilor din Peninsulă. „În februarie sau martie finalizăm și prima etapă din reabilitarea străzilor din zona peninsulară și transformarea acestora în spațiu pietonal. Încercăm deja să lucrăm la proiectare pentru restul străzilor. În primul proiect am realizat doar 21 din cele 37 de străzi, atât ne-a permis alocarea financiară, iar acum, în exercițiul financiar 2014 - 2020, începem proiectarea pentru restul de 17 străzi”, a mai spus Merlă. Primarul municipiului Constanța, Radu Mazăre, a afirmat, la rândul său, ieri, că schimbarea la față a zonei peninsulare a durat mai mult pentru a putea accesa fonduri europene cu care să se facă lucrările de reabilitare. „Multă vreme lumea m-a certat că nu facem nimic în Peninsulă. E bine că nu am făcut nimic în Peninsulă, pentru că, odată cu intrarea în Uniunea Europeană, am putut să accesăm bani europeni, să nu băgăm banii constănţenilor. Din banii constănţenilor am făcut blocuri pentru tineri, pentru amărâţi, lucruri pe care nu puteam să le facem cu bani europeni”, a spus Mazăre.



12