Canalizări arteziene şi grădini lacustre

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Străzi şi gospodării inundate, ferme distruse

Canalizări arteziene şi grădini lacustre

Eveniment 15 Iunie 2013 / 00:00 1478 accesări

CASCADE DE APĂ LA MEDGIDIA Prima localitate lovită de ploile torenţiale a fost Medgidia. Ca şi în alte situaţii, şi de această dată cele mai afectate zone au fost strada Vasile Lupu, în zona unui pasaj rutier, strada Poporului, în zona „La Fântână“, şi strada Poştei din zona centrală. În toate cele trei locaţii, apa a depăşit jumătate de metru. Cine ar fi trecut prin aceste trei locaţii ar fi spus, cu siguranţă, că Medgidia s-a transformat într-o mică Veneţie. Imediat, în urma apelurilor primite de la cetăţeni, viceprimarul Luminiţa Vlădescu a convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, compus din echipele SC RAJA SA şi SC Apollo Ecoterm SRL, care au pompat apele de pe străzi. Vlădescu a declarat că, datorită intervenţiei prompte a autorităţilor, atât zona pasajului rutier, cât şi strada Poporului au fost eliberate de ape şi redate circulaţiei la scurt timp după inundare. Viceprimarul a mai subliniat că, din fericire, nu s-au înregistrat pagube materiale prea mari, deoarece singura gospodărie afectată a fost a unei familii care îşi are domiciliul pe strada Izvorului. Şi în acest caz, spune viceprimarul, echipele RAJA au intervenit prompt, astfel încât apa nu a intrat şi în locuinţă. „Din păcate, de câte ori plouă mai puternic, reţeaua de canalizare pluvială din Medgidia nu mai face faţă, iar apa răbufneşte pe străzi”, a spus viceprimarul localităţii.

PEŞTERA, SUB ZODIA GHINIONULUI Mult mai ghinionişti au fost locuitorii din comuna Saligny, unde în toate cele trei sate - Saligny, Faclia şi Ştefan cel Mare - s-au înregistrat pagube materiale din cauza ploilor abundente. Primarul comunei, Ion Beiu, spune că o ploaie de 20 de minute a afectat peste 20 de gospodării, iar apa a intrat şi în câteva case. Poate cei mai ghinionişti au fost locuitorii din comuna Peştera, care, în decurs de numai câteva zile, au fost loviţi de două ori de viitură. Dacă, la începutul săptămânii, Peştera a fost invadată de ape, deşi nu a căzut picătură de ploaie în raza localităţii, de data aceasta, o ploaie torenţială de o jumătate de oră a „înghiţit” întreaga comună. Apa care a venit dinspre amonte a măturat în calea sa şi localităţile Ivrinezu Mare şi Ivrinezu Mic. Primarul Valentin Vrabie spune că dezastrul lăsat în urmă de viitură este imens. Minim 60 de gospodării au fost afectate de inundaţii, la care se mai adaugă ferme agricole şi de animale, care au fost parţial distruse. „La fel ca şi în 11 iunie, şi de această dată pagubele produse de viitură, care a venit pe canalul de preluare a apelor pluviale, sunt de ordinul sutelor de mii de lei”, a spus Vrabie. El a adăugat că a alertat echipele Jandarmeriei, SC RAJA SA şi ISU, care au intervenit pentru evacuarea apelor din gospodării. „Zilele acestea vom evalua pagubele de la fiecare gospodărie şi vom şti cu exactitate care au fost urmările dezastrului“, a declarat primarul comunei Peştera.

COD PRELUNGIT În altă ordine de idei, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a prelungit codul galben de inundaţii până sâmbătă, la ora 9.00, pe râul Crasna, în judeţul Satu Mare, şi pe râurile din Dobrogea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, avertizarea care fusese emisă pentru celelalte bazine hidrografice fiind ridicată vineri. INHGA a precizat că, iniţial, râuri din 22 de judeţe, majoritatea din jumătatea de est a ţării, au fost de joi până vineri sub cod galben de inundaţii.



12