Caravana de Hemofilie, la Constanța: Împreună pentru 0 sângerări!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
20 octombrie Caravana de Hemofilie, la Constanța: Împreună pentru 0 sângerări!
Sănătate 18 Octombrie 2019 / 14:32 1725 accesări 0 comentarii

Asociația Română de Hemofilie și Asociația Națională a Hemofilicilor din

România continuă Proiectul Caravana de hemofilie 20 octombrie 2019 - Constanta. Cele două asociaţii de pacienţi cu hemofilie,Asociația Română de Hemofilie și Asociația Națională a Hemofilicilor dinRomânia, cu sprijinul Novo Nordisk Haemophilia Foundation, o organizatienon-profit din Elveția, continuă duminică, 20 octombrie, la Constanta, Caravana de Hemofilie, un proiect care se desfăşoară pe parcursul unui an (noiembrie 2018 - decembrie 2019). Caravana de Hemofilie îşi propune ca, prin deplasări repetate la Bucureşti, Buziaș, Iaşi, Suceava, Râmnicu Vîlcea, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Constanţa, să identifice problemele locale cu care se confruntă persoanele cu hemofilie şi să caute împreună - pacienţi şi medici specialişti din zonă - soluţii pentru ca programul naţional de tratament al hemofiliei să fie condus corect şi unitar în întreaga ţară.

„În momentul de faţă există diferenţe majore între accesul la tratament şi la servicii medicale al pacienţilor cu hemofilie care locuiesc în anumite centre urbane mari și alte centre de tratament mari, respectiv al celor din oraşe mici sau din mediul rural, precum şi o lipsă importantă de informare, de educaţie şi de consiliere de specialitate a acestora privind posibilităţile de tratament. Dinpăcate, există, în multe zone, şi o lipsă de aderenţă şi de complianţă la tratament atât a multor adulţi cu hemofilie, cât și în cazul copiilor cu hemofilie.

Putem afirma că tratamentul hemofilei în România anului 2019 este un paradox! Din aprilie 2017, beneficiem de un nou protocol terapeutic, de nivel european, şi de o bugetare corectă a acestuia, protocol care ar permite României un consum de factor antihemofilic de 4 UI/capita/an, prin care s-ar alinia, pentru prima oară, nivelului minim cerut de UE. Cu toate acestea, aplicarea deficitară şi anul acesta a tratamentului menţine calitatea vieţii şi şansa la o viaţă normală a hemofilicilor români cât mai jos.

Până acum, bugetul alocat tratamentului hemofiliei a fost consumat în proporţie de mai puţin de 50%, ceea ce indică faptul că în continuare tratamentul persoanelor cu hemofilie este cel puțin suboptimal. Mai mult, există o tendință de reducere anuală a bugetului alocat ceea ce este în defavoarea dezideratului de tratament adecvat pentru toți. Este şi motivulpentru care am lansat această Caravană a hemofiliei, la Bucuresti si Timisoara, în toamna anului trecut si o continuam la nivel național. Misiunea Caravanei este de a descoperi și a începe să căutăm soluții, întreaga comunitate hemofilică, într-un mod unitar, la nivel național, având în minte un obiectiv foarte simplu: împreună pentru zero sângerări. Este ţinta pe care şi-au propus-o în aprilie 2017, cu ocazia Zilei Mondiale a Hemofiliei, cele două asociaţii de pacienţi“, arată, în comunicatul remis presei, echipa Caravanei de Hemofilie.



Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1522 secunde