Caz de infectare cu coronavirusul înrudit cu SRAS, în Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Viruşi... la modă

Caz de infectare cu coronavirusul înrudit cu SRAS, în Franţa

Monden 09 Mai 2013 / 00:00 360 accesări

Un prim caz de infectare cu coronavirus, un nou virus înrudit cu SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever), a fost confirmat în Franţa, la o persoană întoarsă din Emirate Arabe Unite, a anunţat, ieri, Ministerul francez al Sănătăţii. Acest caz de infecţie respiratorie acută legată de noul coronavirus a fost semnalat de Institutul pentru Supraveghere Sanitară, conform Ministerului Sănătăţii. Persoana contaminată este spitalizată la reanimare şi plasată în carantină, continuă ministerul, care anunţă că a lansat o anchetă epidemiologică aprofundată în acest caz.

Noul coronavirus - nCoV în jargonul medical - a fost depistat pentru prima dată la jumătatea lui 2012. Până în prezent, cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost detectate în Arabia Saudită, Iordania, Marea Britanie şi Germania. În total, 18 persoane au decedat în lume, după ce au fost contaminate cu acest virus, între care 11 în Arabia Saudită. În prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu dispune de informaţii suficiente pentru a stabili modul şi sursa transmiterii coronavirusului, dar OMS a îndemnat la vigilenţă în privinţa acestei grave infecţii respiratorii. OMS a anunţat luna trecută că lucrează cu experţi internaţionali şi ţări unde cazuri asemănătoare au fost depistate, pentru a evalua situaţia şi pentru a studia recomandările de vigilenţă. O epidemie de SRAS a provocat moartea a 800 de persoane în China, în 2003, declanşând o alertă sanitară la scară mondială. Noul virus este totuşi diferit de SRAS, în special pentru că provoacă o insuficienţă renală rapidă.

DEZINFECŢIE CONTRA GRIPEI AVIARE Pieţele de păsări vii din Asia pot fi focare active ale virusului H5N1 al gripei aviare însă simple măsuri precum dezinfectarea camioanelor şi a echipamentelor ar putea opri propagarea patogenului, susţin cercetătorii. O echipă de cercetători francezi, britanici şi vietnamezi a vorbit cu vânzătorii din aceste pieţe din nordul Vietnamului şi a determinat cum s-a putut răspândi infecţia chiar şi în zonele izolate. Sacrificarea păsărilor sau închiderea pieţelor sunt ineficace, afirmă aceştia într-un studiu publicat în ”Sumarele Academiei Americane de Ştiinţe” (PNAS). Dezinfectări zilnice doar ale unora dintre pieţele de păsări vii şi a vehiculelor de transport ar fi de ajuns, cred oamenii de ştiinţă. Dezinfectările zilnice ar reduce amploarea unei epizootii în medie cu 80 până la 89%, au determinat aceştia. O dezinfectare la două zile ar fi mai puţin eficientă, reducând propagarea infecţiei cu doar 30%. Principalele avantaje ale acestei abordări sunt costurile reduse şi capacitatea de a urmări mişcările vânzătorilor, subliniază Guillaume Fournie, de la Universitatea din Londra, unul dintre autorii cercetării.

Au existat 566 de cazuri confirmate de infecţie umană cu H5N1, începând cu 2003, dintre care 332 de decese, adică o rată a mortalităţii de 58%, conform OMS. China se luptă în prezent să controleze noul virus H7N9 al gripei aviare, care nu se transmisese până acum de la păsări la om şi care a provocat deja 27 de morţi în această ţară, în ultimele două luni. OMS a afirmat că, până în prezent, virusul H7N9 nu s-a transmis între fiinţe umane, acesta fiind, avertizează organizaţia, unul dintre virusurile gripale cele mai mortale, îndemnând vizitatorii în China să evite pieţele de păsări vii. Din cele 120 de persoane infectate de la sfârşitul lui martie în China, dintre care una în afara ţării, în Taiwan, 27 au murit, adică o rată a mortalităţii de 22%.



12