Ce/cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ce/cum să mâncăm ca să nu ne îngrăşăm

Sănătate 08 Ianuarie 2010 / 00:00 1131 accesări

Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate, din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, totodată şi master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, dr. Loti Popescu, vorbeşte azi despre alimentaţia care trebuie consumată pentru a ne menţine sănătoşi şi pentru a nu ne îngrăşa. „Creşteţi consumul de legume verzi (salată verde, castraveţi, dovlecei s.a.) care să reprezinte circa 70% din fiecare masă (în aşa fel încât să reflecte compoziţia corpului, circa 70% apă, 1-2% vitamine şi minerale, 0,5-1% zahăr, 20% grăsimi şi 7% proteine)”, a declarat dr. Popescu. Medicul recomandă, de asemenea, să se consume mai mulţi acizi graşi esenţiali (din ulei de măsline, avocado, ulei de seminţe de in, alte amestecuri de uleiuri s.a.). Desigur, acizii graşi esenţiali se găsesc şi în peşte, dar unii peşti au şi colesterol în cantitate destul de mare. „Încercaţi să aduceţi, prin alimentaţie, toate vitaminele şi mineralele. Nu beţi apă imediat după ce aţi mâncat, pentru că apa dizolvă sucurile gastrice şi enzimele care ajută digestia şi atunci digestia va fi întârziată. Nu mâncaţi fructe imediat după masă, pentru că stomacul are nevoie de 20-60 minute să le digere. Dacă mâncaţi fructele înaintea mesei, cu cel puţin 20 minute, atunci veţi evita balonarile şi gazele”, a mai explicat medicul, care ne recomandă să consumăm separat proteinele de carbohidraţi! Legumele pot fi combinate cu orice. Ea susţine că trebuie să aplicaţi regula 70/30, care spune să mâncăm, la fiecare masă, 70% alimente alcalinizante (legume verzi, salate proaspete) şi doar 30% alimente producătoare de acizi (carne, lactate, pâine). “Alcalinizaţi-vă organismul! Reduceţi consumul de alcool, cafea şi renuntaţi la fumat!”, a mai spus medicul şef.

Taguri articol


12