Cheia supraviețuirii în materie de cancer

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Specialiști din Ministerul Sănătății:

Cheia supraviețuirii în materie de cancer

Sănătate 22 Martie 2016 / 18:12 490 accesări

Specialiștii din Sănătate promovează tot mai mult implementarea prevenției și a programelor de screening. Ei susțin chiar că acestea reprezintă cheia supraviețuirii în materie de cancer, așa că trebuie implicați, în mod prioritar, medicii din linia I, adică cei din medicina primară. ”Cred că prevenția ar putea fi cuvântul-cheie în elaborarea programelor de sănătate în România secolului XXI. Elaborarea unui plan strategic privind implicarea activă și responsabilă a doctorilor de familie în echipa de management al bolii canceroase ar putea ridica România de pe ultimul loc în privința mortalității prin cancer de col uterin”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Corina Silvia Pop, la conferința cu tema „Managementul calității în abordarea multidisciplinară complexă în lupta cu cancerul - alternativă, drept sau necesitate”, eveniment organizat de comisiile pentru sănătate și pentru drepturile omului din Senat.

Pop a subliniat abordarea în echipă a managementului diagnosticului și tratamentului pacientului oncologic, cu rolul de a consolida planul concret de diagnostic și tratament. ”Noțiunea de interdisciplinaritate în oncologie poate fi definită nu ca o echipă de comando, care să efectueze misiuni imposibile de salvare cu victime colaterale, ci ca o echipă de actori responsabili, care să cuprindă pacientul informat și cu acces la programe de screening, medicul de familie interesat de diagnosticul precoce al semnelor și al leziunilor cu potențial oncologic, medicul specialist cu responsabilitate în diagnostic și înțelegerea managementului de caz și, în final, echipa de specialiști oncologi implicați în decizia terapeutică”, a explicat secretarul de stat, citat de Agerpres. Și pentru că în România bolnavii de cancer nu au parte de o susținere psihologică, așa cum ar fi normal, Pop a vorbit și despre acest lucru.

PLAN NAȚIONAL DE CANCER Luna viitoare, Ministerul Sănătății va lansa Planul Național de Cancer, ce cuprinde în special un program de prevenție. Secretarul de stat spune că acesta, susținut de împrumutul de la Banca Mondială (BM), cuprinde, pentru prevenirea cancerului de col uterin, achiziționarea a nouă unități mobile care să meargă în țară și să recolteze probe de citologie și, de asemenea, să efectueze probe pentru infecția cu HPV, conform recomandărilor Ghidului european de cancer lansat în toamna lui 2015. Pop a precizat că, pe lângă achiziționarea aparatelor, se are în plan și pregătirea specialiștilor care vor lucra în unitățile mobile. ”De asemenea, tot prin BM se desfășoară activitatea de reabilitare a unor centre de radioterapie. Anul acesta vor fi 4, două în București, unul la Baia Mare și unul la Cluj, centre care vor fi dotate cu acceleratoare și, probabil, în 2017-2018 programul va continua și vor fi dotate încă 8 centre în țară cu acceleratoare, pentru a crește posibilitatea pacienților români de a-și efectua radioterapia în țară”, a arătat Pop. Potrivit președintelui Comisiei pentru sănătate din Senat, dr. Ion Luchian, anual se înregistrează 47.000 de cazuri noi de cancer. ”Vorbim de o afecțiune dură, cu 47.000 de cazuri noi pe an”, a spus dr. Luchian. La Constanța, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ), în 2014 erau înregistrate 92 de cazuri de cancer de col uterin, iar în 2015 numărul a ajuns la 117.



12