Cianura controverselor politice

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Cianura controverselor politice

Eveniment 23 Septembrie 2013 / 00:00 352 accesări

Proiectul Roşia Montană este considerat de unii chibritul care a aprins vâlvătaia din USL. Acelaşi proiect a scos oamenii în stradă, i-a scos de la naftalină pe pedelişti şi pe Băsescu, i-a făcut pe mineri să intre în subteran şi să strige de acolo că proiectul este unul viabil şi că ei au nevoie de acele locuri de muncă. Parlamentul a constituit o comisie specială ce analizează proiectul şi care merge la Roşia Montană pentru a asculta toate părţile, fie că sunt pro, fie că sunt contra. Scepticii dau cu „huo”, spunând că totul e apă de ploaie şi că membrii comisiei nu vor face nimic la Roşia, în timp ce pedeliştii aruncă cu noroi, iar Băsescu atacă. În timpul ăsta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, aflat sâmbătă pe undeva prin Alba Iulia, a declarat că el nu crede că „proiectul privind Roşia Montană va fi mărul discordiei care să conducă la ruperea USL”, dar a apreciat că reprezintă o şansă pentru recredibilizarea Parlamentului. Întrebat de jurnalişti dacă el crede că preşedintele Senatului, Crin Antonescu, ar trebui să-şi găsească timp să meargă în zonă, Zgonea a răspuns: „Poate să înţeleagă că nu doar cei din marile oraşe ne votează pe noi“.

ACASĂ, LA ROŞIA Preşedintele Camerei s-a declarat mulţumit că autorităţile din Alba susţin ferm proiectul Roşia Montană, care ar aduce fonduri importante la bugetul local. El a arătat că, numai din autorizaţie, Consiliul Judeţean ar încasa 11 milioane de dolari, în timp ce 70 de milioane de lei ar fi alocate reabilitării zonei Roşia Montană de către Ministerul Culturii. După ce a plecat din Alba Iulia, Zgonea a ajuns la Roşia, unde în faţa primăriei se aflau şi câteva zeci de persoane, susţinătoare ale proiectului minier. După ce a vizitat galeria minieră Cătălina-Monuleşti, el a spus că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă, adăugând: „Nu poţi să fii numai aşa, Gică Contra“. El a subliniat că este important ca România să fie o ţară care generează locuri de muncă. După declaraţii, Zgonea a mers acasă la un localnic care lucrează la proiectul minier şi care i-a cerut preşedintelui Camerei să facă tot posibilul pentru ca proiectul să fie aprobat. În timpul ăsta, în Capitală, mii de oameni au format un lanţ în jurul Palatului Parlamentului, timp de aproape o oră, în semn de protest faţă de proiectul minier de la Roşia Montană, discutat de Legislativ.

Mineri blocaţi în galeria Cătălina-Monuleşti

Sindicatul „Viitorul Mineritului” din Roşia a organizat, ieri seară, noi acţiuni de susţinere a locurilor de muncă în minerit. De asemenea, liderul de sindicat, Cristian Albu, a anunţat că cei 33 de mineri care s-au blocat săptămâna trecută în galeria Cătălina-Monuleşti vor relua protestul în subteran, „timp de două ore, invitând presa să li se alăture pentru a vedea condiţiile dure din galeria minieră”. Totodată, minerii invită protestatarii din Piaţa Universităţii „la un dialog, ca de la român la român, despre locurile lor de muncă”, făcând un apel în acest sens către mass-media pentru a ajuta în organizarea acestui demers. Galeria Cătălina-Monuleşti păstrează urme de exploatare şi artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv cea romană. Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea şi al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate dintre cele 28 identificate în cadrul sitului „Alburnus Maior“, acestea reprezentând primele acte juridice de la noi din ţară.



12