Ciuma Roșie Onorifică n-a murit. Trăiască-ne Consulul!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ciuma Roșie Onorifică n-a murit. Trăiască-ne Consulul!
Administrație 18 Iunie 2018 / 18:32 4034 accesări 12 comentarii

Universitatea „Ovidius” din Constanța a fost, în dimineața zilei de 17 iunie, scena care a găzduit momentul solemn al inaugurării Consulatului Onorific al Estoniei la Constanța. Evenimentul a fost onorat de Excelența sa, prim ministrul Estoniei, Juri Ratas, de prim ministrul României, Viorica Dăncilă, dar și de oficialități locale - președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, rectorul Universității „Ovidius”, prof. univ. dr. Sorin Rugină, primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, și numeroase cadre universitare.

Cu prilejul desemnării sale de către Ministerul Afacerilor Externe în demnitatea de consul onorific al Estoniei la Constanța, constănțeanul Alexandru Bobe, lector universitar și prorector al Universității „Ovidius”, a fost felicitat personal de premierul României, Viorica Dăncilă: “Vreau să îi urez mult succes domnului Alexandru Bobe. Ne va ajuta să facem noi paşi în colaborarea pe care o avem cu Estonia. Vreau să mulţumesc autorităţilor centrale şi celor locale pentru inaugurarea Consulatului onorific de la Constanța“.

Dacă mulțumirile și felicitările adresate de către premier autorităților locale și centrale nu ne miră, ba chiar ni se par firești într-un asemenea cadru, ne surprinde puternic asocierea Guvernului PSD, a doamnei Dăncilă și a autorităților din subordinea domniei sale cu prorectorul Alexandru Bobe. De ce? Explicăm și ilustrăm imediat.

Am primit la redacție o serie de capturi de imagine care ilustrează cât se poate de explicit părerea domnului prorector, proaspăt consul onorific, despre cei care l-au desemnat pentru această demnitate, recte "javrele din guvern". Veți găsi în galeria foto postarea de pe contul său de Facebook, care sună exact așa: "Jos cu penalii ordinari și cu javrele din guvern!". Deasemenea, una cu "PSD = CIUMA ROȘIE".

De savurat cu adevărat însă de către cei care l-au numit este și comentariul - amenințare pe care lectorul universitar doctor Bobe îl adresează unui "prieten" de pe Facebook și celor care nu simt ca el, pentru a-și clarifica poziția de neclintit: "Primesc azi de la un 'respectabil' penal o invitație să susțin guvernul. Bă ești nebun! Eu ies în stradă de bou ca să primesc de la lichele astfel de mesaje! DUIE MRAGNEA! Dacă vă prind prin oraș vă sparg fețele de inculți și idioți! #JoscuCiumaRosie" (Remarcați punctuația și, mai ales, limbajul PRORECTORULUI - CONSUL ONORIFIC!...)

Sigur că lect. univ. Bobe, la fel ca oricare alt cetățean al țării acesteia, este, slavă Domnului, liber să gândească, să se exprime și să acționeze cum crede de cuviință! Sigur că este liber să #reziste cât dorește, și în stradă, și pe rețelele sociale! Sigur că este dreptul său să lupte cu #Ciuma Rosie până o dă jos! La dreptul său de a le sparge fețele de inculți și idioți celor pe care îi prinde prin oraș, ridicăm însă din sprâncene din două motive. Primul, această amenințare are accente penale, și al doilea, e doar, ce să vezi, o vorbă goală, dată fiind pleaiada de "penali și javre ordinare" venite la Constanța ca să îl înscăuneze și mai apoi, desigur, să îl felicite călduros. La chestia cu DUIE MRAGNEA, pur și simplu refuzăm să comentăm din motive lesne de înțeles.

Asupra motivelor care l-au mânat pe prorectorul Bobe în lupta onorific consulară nu vrem să ne pronunțăm. Sigur are câteva și sigur știe ce face. Ce ne surprinde însă este ce a fost în capul gratulaților cu invective de l-au numit în funcția respectivă. Redăm mai jos, preluate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, pasaje care ne luminează cu privire la rolul, rostul și mai ales atribuțiile unui consul onorific. Pentru cazul în care decidenții acestei numiri - ca să nu mai folosim apelativele cu care îi mângâia de curând proaspătul consul onorific - citesc acest material, după pasajele despre care aminteam mai devreme, vom avea câteva întrebări. Și acum...

Despre consulii onorifici

" - Înfiinţarea Oficiilor consulare onorifice şi numirea consulilor onorifici se aprobă de către ministrul afacerilor externe, printr-o patentă consulară prevăzută cu sigiliul de stat.

- Consulul onorific poate fi desemnat din rândul cetăţenilor români domiciliaţi în statul de reşedinţă, al cetăţenilor acestui stat sau al cetăţenilor unui stat terţ stabiliţi în statul de reşedinţă. Candidaţii propuşi trebuie să îşi asume această demnitate pe durată nedeterminată.

- Persoanele propuse trebuie să deţină poziţii importante în ţările respective - oamenii politici reputaţi, personalităţi remarcabile în domeniile economic, financiar, bancar, cultural, ştiinţific, avocaţi de renume, cu independenţă financiară şi comportament adecvat funcţiei încredinţate, apropiaţi de România.

- Pentru activitatea desfăşurată, consulii onorifici nu primesc din partea statului român salarii, indemnizaţii sau alte venituri şi suportă din bugetul propriu toate cheltuielile ocazionate de exercitarea funcţiei lor oficiale."

Câteva dintre atribuţiile generale ale consulilor onorifici:

"- Reprezentarea intereselor României în mediile politice, economice şi culturale în care activează

- Promovarea obiectivelor României în plan politic şi economic la nivelul guvernelor locale, liderilor politici, mass-media etc.

- Diseminarea de informaţii privind România în comunităţileşi mass-media locale

- Promovarea fenomenului cultural românesc în mediile în care activează."

La final, întrebările promise:

1. Cum a ajuns prorectorul Bobe să-și transforme ura în admirație sinceră și cum a ajuns să-i vadă pe reprezentanții "lichelelor", ai "penalilor", ai "javrelor ordinare" și ai "ciumei roșii" cu ochi buni, de subaltern devotat?

2. Cum au putut decidenții cărora noul consul onorific le adresa invective oribile să fie atât de... neinformați?

3. Cum ar zice domnul Bobe, "Bă, ești nebun?"

Altfel, îl felicităm pe proaspătul consul onorific pentru noua funcție și suntem încredințați că cele spuse de premierul Dăncilă, după ce i-a urat mult succes, se vor adeveri: "Domnul Alexandru Bobe ne va ajuta să facem noi pași..."

Mare grijă însă la pașii pe care îi fac cei care se știu (sau nu) cu fețe de inculți și idioți... Deși nu intră în atribuțiile sale, consulul onorific, dealtfel, potrivit MAE, om cu un "comportament adecvat funcţiei încredinţate", promitea, deunăzi, că le sparge dacă le prinde prin oraș... Sau poate au noroc și consulul s-a sucit între timp. În loc să #reziste, #nu mai rezistă...

# JoscuCiumaRosie, nu-i așa?

Din aceeaşi secţiune Ale aceluiaşi autor Ştiri similare
Vezi mai multe ştiri


Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1235 secunde