CNE, luată la... bani mărunţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

CNE, luată la... bani mărunţi

Eveniment 25 Martie 2011 / 00:00 798 accesări

Dacă până în prezent cei ce conduc destinele Centralei Nucleare Electrice (CNE) dădeau socoteală pentru ceea ce fac doar unui grup restrâns de persoane, se pare că, după evenimentele de la Fukusima, administratorii CNE sunt pe punctul de a da explicaţii în stânga şi în dreapta. Primii care s-au declarat nemulţumiţi de comunicarea cu CNE la nivelul judeţului au fost primarul oraşului Cernavodă, Mariana Mircea, şi Consiliul Judeţean Constanţa, care a hotărât înfiinţarea unei Comisii de evaluare a riscului nuclear, pentru a se cere o serie de explicaţii celor de la Centrală, referitoare la lipsa unui plan de urgenţă în caz de accident nuclear. La o zi de la iniţierea înfiinţării acestei comisii, ministrul Economiei, Ion Ariton, a cerut analizarea capacităţii de reacţie a CNE şi a dispus constituirea unei Comisii de analiză.

Ieri au ieşit la iveală alte nereguli în cazul licitaţiei pentru amortizoarele seismice de la Centrală. Un control făcut de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a stabilit că procedura pentru achiziţionarea amortizoarelor nu a fost respectată. „Am constatat încălcări la cerinţele minime de calificare”, a declarat şeful ANRMAP, Cristina Trăilă, în timp ce directorul CNE Cernavodă, Ionel Bucur, a dat asigurări, cu o zi înainte, că licitaţia pentru amortizorii de şoc s-a făcut în condiţii legale. Raportul cu rezultatele a fost transmis încă din vara anului 2009 Administraţiei Prezidenţiale, a mai spus şeful ANRMAP. Senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu a declarat, ieri, că social democraţii vor solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă la nivelul Senatului, care să analizeze achiziţia amortizoarelor seismice de la CNE. „Nu putem să nu ne impacientăm în legătură cu faptul că preşedintele Traian Băsescu nu acceptă nici măcar o minimă verificare în legătură cu acest subiect, în condiţiile în care Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a cerut o verificare minuţioasă la centralele nucleare din Germania. Sigur, Angela Merkel nu are de ascuns sponsori din campania sa electorală implicaţi într-un astfel de tip de discuţie, ca în cazul preşedintelui Traian Băsescu”, a justificat Olguţa Vasilescu. Ea a precizat că social democraţii resping asigurările şefului statului privitoare la faptul că există şanse minime pentru producerea de cutremure în România care să afecteze centrala de la Cernavodă. Reacţia prezidenţială a venit şi ea... Nu în 2009, când s-a transmis la Preşedinţie rezultatul controlului ANRMAP, ci după ce tot acest scandal a izbucnit în media. Miercuri seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat că a solicitat SRI să dea atenţie riscurilor de eventuale nerespectări ale condiţiilor de securitate nucleară. Potrivit jurnaliştilor din presa centrală, firma care a câştigat licitaţia pentru amortizoarele de şoc de la centrală a fost unul din principalii sponsori ai PDL în campania prezidenţială din 2009.

Tot ieri, europarlamentarul PSD Daciana Sârbu a solicitat Comisiei Europene revizuirea urgentă a situaţiei siguranţei nucleare din Uniunea Europeană, aducând în discuţie inclusiv îngrijorările românilor cu privire la centrala nucleară de la Cernavodă, subliniind nevoia de controale severe la centralele din UE. „Cetăţenii din România sunt, pe bună dreptate, preocupaţi de siguranţa centralei de la Cernavodă”, a adăugat Daciana Sârbu, membră în Comisia de Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară din Parlamentul European.



12