Codurile din Justiţie, bifate rapid la cererea UE

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Codurile din Justiţie, bifate rapid la cererea UE

Justiție 29 Martie 2014 / 00:00 854 accesări

Universitatea „Andrei Şaguna”, din Constanţa, a fost, vineri, gazda unei conferinţe naţionale cu tema „Codurile Penal şi de Procedură Penală, premisa consolidării statului de drept”, eveniment la care au fost prezente mai multe personalităţi din domeniu. Printre acestea s-au numărat Nicolae Popa, fostul preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Marin Voicu, fost preşedinte al Curţii de Apel Constanţa, în prezent judecător la instanţa supremă şi la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), Pavel Abraham, fost şef al Poliţiei Române, în prezent avocat, Iancu Gheorghe, fost Avocat al Poporului, şi fostul procuror constănţean Ioan Doltu.

ALINIERE DIN MERS În discursul său, Nicolae Popa a criticat modul în care au fost adoptate noile Coduri, cele de anul trecut (n.r.- cele civile) şi cele care au intrat în vigoare anul acesta, de la 1 februarie (n.r.-cele penale). „Apariţia unei legi noi este un progres pentru acea naţiune, însă aceste Coduri au fost aprobate de legiuitor mult prea rapid, în 20 de minute fiecare, fără a se realiza şi nişte studii de impact, aşa cum era normal. Au spus că nu mai este timp pentru aşa ceva, trebuie să le bifăm, fiindcă ne cere Uniunea Europeană să ne grăbim. Şi iată ce greu este pentru magistraţi să le aplice. Sunt situaţii în care judecătorii se contrazic între ei”, a spus judecătorul Nicolae Popa. La rândul lui, magistratul care reprezintă ţara noastră la CEDO, Marin Voicu, a vorbit despre cazurile în care România, dar şi alte ţări sunt condamnate pentru greşelile din justiţie. „Primul meu caz a fost al unui cetăţean grec, acuzat de trafic de droguri, care a dat statul în judecată pentru că nu i s-a permis să-şi sune concubina înainte de a fi băgat în arest. Şi a câştigat! Este vorba despre nişte drepturi ale omului care nu sunt respectate”, a afirmat Marin Voicu.

UN PAS ÎNAINTE Cu privire la noile Coduri, Pavel Abraham a declarat, pentru „Telegraf”, că acestea reprezintă un pas înainte faţă de vechile reglementări. „Este o aliniere din mers la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la doctrina şi practica promovate acolo. Ele au fost trecute relativ prin filtrul nostru şi de aceea sunt forţări, lucrurile nu pot merge bine de la început, dar a fost un pas necesar ce trebuia făcut”, a precizat Pavel Abraham. Printre invitaţi s-au mai numărat preşedintele Curţii de Apel Constanţa, judecător Adriana Ispas, vicepreşedintele Tribunalului Constanţa, Gheorghe-Teodor Viorel, preşedintele Judecătoriei Constanţa, Mihaela Grădinariu, comandantul Poliţiei Municipiu, cms. şef Lucian Gheorghe, preşedintele Camerei Notarilor Publici Constanţa, Radu Puia, şi numeroşi judecători constănţeni specializaţi în dreptul penal.



12