Congresul SUA pune frână filajelor excesive ale NSA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Obama face istorie?!

Congresul SUA pune frână filajelor excesive ale NSA

Externe 04 Iunie 2015 / 00:00 575 accesări

Preşedintele Barack Obama a promulgat o lege istorică ce pune capăt colectării în masă a datelor telefonice de către Guvern şi inversează semnificativ politica americană ce reglementa cel mai controversat program de supraveghere de după atentatele de la 11 septembrie 2001. Proiectul de lege a fost adoptat marţi de Senatul SUA, după ce a trecut de Camera Reprezentanţilor în urmă cu câteva zile. Textul reautorizează programe-cheie din cadrul securităţii naţionale care expiraseră la începutul săptămânii. Legea pune capăt capacităţii Agenţiei pentru Securitate Naţională (NSA) de a colecta şi stoca metadate - numere de telefon, data şi ora convorbirii - a milioane de americani ce nu au legătură cu terorismul. Ea mută responsabilitatea stocării datelor la companiile de telefonie, permiţând autorităţilor să acceseze aceste informaţii numai în baza unui mandat emis de tribunalul antiterorist secret care identifică o anumită persoană sau un anumit grup de persoane ca suspecte de legături cu terorismul. ”Este un moment istoric”, a declarat senatorul Patrick Leahy, iniţiatorul democrat al legii, după ce aceasta a fost adoptată cu 67 de voturi la 32, catalogând textul drept ”prima revizuire majoră a legilor privind supravegherea guvernamentală din ultimii zeci de ani”.

Votul a avut loc în urma câtorva zile de dezbatere aprinsă între republicani, împărţiţi între sprijinirea unor măsuri dure în lupta împotriva terorismului şi necesitatea protejării vieţii private, în urma dezvăluirilor fostului consultant NSA Edward Snowden, în 2013, cu privire la amploarea colectării datelor în masă. Fugarul Snowden, considerat un personaj negativ de susţinătorii serviciilor de informaţii şi un erou de susţinătorii unor libertăţi civile mai puternice, a salutat votul din Congres ca istoric. Într-o intervenţie video live din Rusia, la un eveniment organizat de Amensty International la Londra, cu puţin timp înainte de adoptarea legii, Snowden a apreciat că eforturile de a pune capăt supravegherii în masă sunt insuficiente, dar reprezintă un pas important. Votul covârşitor în favoarea legii reprezintă o lovitură dură pentru liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, care a încercat zadarnic să amendeze proiectul. Unul dintre amendamentele sale prevedea extinderea perioadei de transferare a datelor stocate la NSA către firmele de telefonie de la şase luni la un an. Prin alt amendament, el urmărea anularea unei prevederi privind declasificarea hotărârilor tribunalului secret pentru supravegherea informaţiilor străine (FISA), o modificare care, în opinia criticilor, ar fi erodat transparenţa construită în Legea libertăţii.

Giganţi în domeniului internetului au anunţat o victorie după votul din Congres. ”USA Freedom Act reprezintă o victorie câştigată cu greu şi foarte necesară pentru utilizatorii de internet de pretutindeni, inclusiv interzicerea colectării în masă a datelor utilizatorilor”, a subliniat Yahoo! într-un comunicat.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.1208 secunde