"Constantinescu, discreditat de procurori cu falsuri grosolane"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Replica avocatului din SUA

"Constantinescu, discreditat de procurori cu falsuri grosolane"

Eveniment 13 Noiembrie 2014 / 00:00 3753 accesări

Rea-credință și interpretare eronată intenționată sau proastă înțelegere a datelor care i-au fost furnizate? Nu știm ce să credem despre faptele atașatului de afaceri interne din cadrul Ambasadei României din SUA, Adrian Ciprian Miron, cel despre care avocații președintelui ales al Consiliului Județean Constanța (CJC), Nicușor Constantinescu, spun că este artizanul informării eronate a autorităților românești cu privire la situația juridică a clientului lor în SUA. Pentru că acest comisar de poliție a transmis autorităților românești informații, despre care avocații spun că sunt false, și pentru că procurorii și judecătorii români au hotărât să ia de bune informațiile furnizate de el și să ignore în totalitate documentele medicilor și ale autorităților judiciare americane, Constantinescu a ajuns în situația de a fi încarcerat la întoarcerea în România. Asta se întâmplă într-un dosar, instrumentat la DNA Constanța, în care este acuzat că nu a plătit o factură de 3.000 de lei pentru o instituție care nici măcar nu este în subordinea CJC - Centrul Militar Zonal. Trecând peste faptul că acuzațiile care i se aduc nu sunt nici pe departe atât de grave încât să necesite încarcerarea lui în perioada procesului, acest lucru a fost făcut în baza unor informații false. În documentele furnizate de comisarul Miron se arăta că „autoritățile americane au dispus eliberarea acestuia în custodie, însă i-au aplicat pe gleznă o brățară de siguranță, prin intermediul căreia vor putea fi monitorizate deplasările acestuia în timp real, urmând ca în 22 octombrie să fie efectuate demersurile necesare pentru încarcerarea în penitenciarul Buffalo Federal Detention Center din Batavia, New York“.

INFORMAȚII VOIT ERONATE Având în vedere faptul că procurorul de caz a prezentat instanței documentele primite de la Ambasada României în SUA și că ele au atârnat greu în luarea unei decizii, avocatul din SUA al lui Constantinescu, Ilana Vale, i-a trimis o adresă comisarului Miron, căruia i-a cerut să retracteze informațiile din comunicările cu autoritățile române și să-și informeze superiorii despre ele. Ea lămurește și situația de fapt a șefului CJC peste Ocean. „În calitate de avocat al lui Constantinescu, am fost prezentă la toate întâlnirile acestuia cu directorul adjunct al Immigration and Customs Enforcement (ICE) - sergentul major comandant Scott Mechkowshi. Au existat două întâlniri între Constantinescu și Mechkowshi. Prima întâlnire - în 17 octombrie 2014, când Constantinescu s-a deplasat voluntar la ICE New York, unde a fost chestionat cu privire la depășirea șederii pe teritoriul SUA. Am depus la ICE un dosar cu toate informațiile necesare pentru clarificarea situației lui Constantinescu: aplicația pentru prelungirea vizei, documente medicale și o corespondență care demonstrează că Nicușor Constantinescu nu a fost niciun moment o persoană extrădabilă conform acordului de extrădare dintre cele două state“, se arată în scrisoarea deschisă adresată lui Miron. Un document similar a fost trimis de avocat și ambasadorului României în SUA, Iulian Buga.

PLÂNGERE Având în vedere informațiile false care au ajuns la mâna procurorului (care a fost extrem de încântat la primirea lor), sunt de înțeles reacțiile șefului CJC, care din boxa acuzaților, i-a invitat atât pe procuror, cât și pe judecător să verifice dacă pe piciorul său se văd urmele lăsate de un eventual dispozitiv de urmărire. „Nu a existat așa ceva. Vă crește nasul, domnule procuror“, i-a spus Constantinescu procurorului de caz. Pe lângă faptul că atașatul de la Ambasada României în SUA a fost atenționat să-și îndrepte erorile, avocatul lui Constantinescu din Constanța, Marius Mocanu, a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța o plângere penală împotriva comisarului Miron, în care acesta din urmă este acuzat de fals intelectual. „Informațiile în baza cărora s-a dispus arestarea preventivă sunt bazate pe realități distorsionate și prezentate în mod nefavorabil lui Constantinescu și apreciez că acest lucru se face în mod voit de către autoritățile consulare și de la Ambasada României în SUA, pentru că este cert că aceste lucruri nu se confirmă sub nicio formă. Există declarația și adresa avocatului din SUA, declarația medicilor care l-au tratat în SUA și care, văzându-l zilnic, au putut să confirme lipsa dispozitivului de siguranță“, a declarat Marius Mocanu. În reclamația făcută pe numele lui Adrian Ciprian Miron se arată că Nicușor Constantinescu nu a purtat niciodată un dispozitiv de urmărire și că nici nu s-a luat în discuție o eventuală încarcerare a sa, drept dovadă stând și respingerea cererii de extrădare de către autoritățile judiciare americane.

VERIFICĂRI TELEFONICE, NU PRIN DISPOZITIV DE URMĂRIRE În același document se mai arată și că, după întâlnirea cu reprezentantul ICE, lui Nicușor Constantinescu i s-a permis să se întoarcă la hotel, însă nu înainte ca sergentul major Scott Mechkowshi să verifice personal documentele prezentate de el, dar și porțiunea externă a tubului de dren în cavitatea abdominală a șefului CJC, care i-a fost montat pentru introducerea antibioticului cu care era tratat pentru diminuarea infecției căpătate în urma operației împotriva cancerului de prostată. La acea dată i s-a pus în vedere să sune zilnic la ICE pentru verificarea domiciliului, în eventualitatea în care își va schimba domiciliul, însă nici vorbă despre montarea vreunui dispozitiv de urmărire. Mai mult decât atât, la a doua vizită a lui Constantinescu la ICE, în 20 octombrie, i s-a spus că poate rămâne fără probleme în SUA, că nu mai e nevoie să sune zilnic și s-a comunicat, în mod expres, că șeful CJC nu este o persoană extrădabilă. Dacă nu au fost suficient combătute afirmațiile false care au fost furnizate de comisarul Miron, ar mai trebui să amintim că, potrivit afirmațiilor sale, Constantinescu ar fi trebuit să fie încarcerat pe 22 octombrie, iar el a părăsit pe 24 octombrie SUA din proprie inițiativă, fără a fi escortat măcar de autoritățile judiciare, și reamintim că cererea sa de extrădare a fost respinsă. „Aspectele invocate în adresa Ambasadei române în SUA nu sunt susținute de nicio adresă oficială a instituțiilor abilitate din SUA, afirmațiile comisarului având doar scopul de a discredita imaginea unei persoane“, a mai declarat Marius Mocanu.

Taguri articol


12