Consultări Iran - Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Consultări Iran - Siria

Externe 09 Februarie 2012 / 00:00 433 accesări

Violenţele continuă în Siria împotriva protestatarilor, după vizita ministrului rus al Afacerilor Externe, despre care SUA au afirmat că nu îi înţeleg scopul. Opoziţia siriană a respins asigurările date de preşedintele Bashar al-Assad, care subliniase că este gata să oprească violenţele ce însângerează ţara. Forţele siriene continuă însă să atace oraşul Homs, iar opoziţia spune că mai mult de 40 de persoane au murit marţi noapte. „O grupare teroristă” a provocat, ieri, explozia unei maşini-capcană în Homs, provocând moartea sau rănirea mai multor persoane, între care civili şi membri ai forţelor de securitate, conform televiziunii naţionale siriene. Printre victime se numără şi un jurnalist şi activist care colabora cu Agenţia France-Presse (AFP), cunoscut ca „Omar sirianul”, care a fost ucis în noaptea de vineri spre sâmbătă în bombardamentele de la Homs. În ciuda izolării internaşionale, viceministrul iranian al Afacerilor Externe a reuşit să facă o vizită ieri la Damasc. Informaţia a fost dată publicităţii de către ambasadorul iranian la Moscova.

Situaţia din Siria îngrijorează în primul rând ţările vecine. Ministrul turc al Afacerilor Externe, Ahmet Davutoglu, s-a deplasat ieri la Washington pentru a discuta cu secretarul de Stat Hillary Clinton. Acesta a confirmat că pe agenda discuţiilor vor figura Siria şi Iran, dar a negat că vizita este aranjată anume pentru a se discuta problemele cu vecinii estici ai Turciei. Ministrul va discuta şi cu membri ai Congresului. Vizita vine după ce premierul turc l-a criticat public pe preşedintele sirian în legătură cu masacrul din Homs, avertizând că va trebui să răspundă pentru ceea ce face. De asemenea, vine în condiţiile în care SUA şi UE se pregătesc să impună sancţiuni aspre împotriva Iranului, printre care un embargo asupra importurilor de ţiţei iranian şi asupra produselor petroliere. Totodată, există tot mnai multe voci în SUA că ar trebui să se ia în calcul toate opţiunile posibile pentru a ajuta opoziţia siriană, în special livrarea de arme.

Există suspiciuni că delegaţia rusă care s-a aflat la Damasc ar fi transmis autorităţilor siriene hărţi cu amplasarea principalilor forţe rebele, a titrat miercuri ziarul panarab „Ash-Sharq al-Awsat”, citând surse apropiate Guvernului sirian. Activişti de opoziţie au avertizat Armata siriană liberă că Serviciul rus de informaţii externe (SVR), al cărui şef, Mihail Fradkov, a fost la Damasc, le-a transmis autorităţilor siriene imagini din satelit indicând poziţia tuturor bazelor Armatei libere. Situaţia rămâne foarte complicată, mai ales că liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah Hassan Nasrallah a recunoscut pentru prima dată că formaţiunea sa este finanţată şi echipată de către Iran, dezminţind totodată că este implicată în traficul de droguri şi spălare de bani. „Primim din 1982 o variată susţinere morală, politică şi materială din partea Republicii islamice Iran”, a anunţat Hassan Nasrallah într-o intervenţie televizată, cu ocazia aniversării profetului Mohamed. Puterile occidentale şi experţii repetă frecvent că Hezbollah, considerată o organizaţie teroristă de către SUA, îşi primeşte arsenalul din Iran. Armele sunt trecute în Liban prin contrabandă, din Siria, ţară al cărei regim este, de asemenea, un important susţinător al mişcării şiite. Hezbollah, cea mai puternică formaţiune militară şi politică din Liban, a purtat în 2006, cu Israelul, un război devastator. În ceea ce priveşte Siria, şeicul Nasrallah a dezminţit informaţiile potrivit cărora militanţi Hezbollah ar lupta alături de forţele guvernamentale siriene cu scopul de a pune capăt revoltei împotriva regimului lui Bashar al-Assad.



12