„Datina”, în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Datina”, în întâmpinarea sărbătorilor de iarnă

Cultură 22 Decembrie 2009 / 00:00 1243 accesări

? „Unde e Pruncul Iisus?” ? Periodicul constănţean de etnologie şi fapt cultural „Datina”, al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Constanţa, a ajuns la cel de-al 55-lea număr, cu tema „Ciclul sărbătorilor de iarnă la români”.

Evenimentele importante care marchează existenţa comunităţii tradiţionale româneşti sunt surpinse, cu acribia cercetătorului, în articolele semnate de colaboratorii revistei. Cea mai mare parte a materialelor aduc în actualitate tradiţiile şi obiceiurile specifice sărbătorilor de iarnă care debutează la 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, şi se încheie pe 7 ianuarie, de Sfântul Ioan. Alina Alboaiei, referent în cadrul Muzeului de Artă Populară, semnează articolul „Crăciunul - idee a cosmicităţii în satele dobrogene”, iar referentul Bianca-Georgiana Dobre aduce în prim-plan „Tradiţiile şi obiceiurile de Anul Nou în spaţiul etnic dobrogean”. Scriitorul Laurenţiu Dumitru din Piteşti pune o întrebare pertinentă pentru timpurile pe care le trăim: „Unde e Pruncul Iisus în sărbătoarea de azi a Crăciunului?”, iar preotul Mihai Andrei Aldea ne atrage atenţia doar cu „Câteva cuvinte despre colinde şi colindat”. Raisa Osadci prezintă „Arhetipuri ale sărbătorilor de iarnă”, dr. Silvia Chiţimia invită cititorul să arunce o privire în „Lada de zestre a colindelor”, iar Bianca Ibadula evidenţiază „Poezia obiceiurilor de iarnă în spaţiul danubiano-pontic”.

? Pe tărâm dobrogean ? Menirea revistei „Datina” nu este numai aceea de a prezenta fapte etnografice. Publicaţia aduce în atenţia cititorului şi nume ale spaţiului cultural pontic. La rubrica „Personalităţi culturale din Dobrogea” figurează cunoscutul scriitor şi publicist Ovidiu Dunăreanu. Personalitatea sa de om al cărţii este creionată de către critici literari reputaţi precum: Alex Ştefănescu în „Istoria literaturii române contemporane”, Puiu Enache în „Istoria literaturii din Dobrogea”, Nicolae Rotund, dar şi de scriitorii Novac Constantin, Olimpiu Vladimirov şi peotul Sorin Roşca. La rubrica „Scena”, cititorul îl va „întâlni” pe inegalabilul actor constănţean Liviu Manolache. În interviul acordat revistei „Datina”, actorul vorbeşte despre preocupările sale artistice şi despre valorificarea culturii tradiţionale imateriale ca „act de identitate” al unui popor.

Colectivul de redacţie al periodicului „Datina” este alcătuit din redactorul responsabil prof. Crina Popescu, redactorul Alexandru Magiru şi Ana-Laura Parfinov, responsabil cu machetarea şi tehnoredactarea computerizată. Revista „Datina” se găseşte la sediul CJCPCT Constanţa, dar se distribuie şi în străinătate, fiind primită şi citită cu mare plăcere de către românii din: Austria, Suedia, Germania şi Canada.

mirela.stinga@telegrafonline.ro



12