Detalii halucinante ale afacerii “Şpaga de la Ovidius”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Exclusivitate Mita ajungea până la 6.000 de euro

Detalii halucinante ale afacerii “Şpaga de la Ovidius”

Eveniment 24 Septembrie 2013 / 00:00 7818 accesări

Informaţii incendiare ies la iveală despre modul în care fostul rector al Universităţii „Ovidius” Constanţa (UOC), prof univ. dr. Dănuţ Tiberius Epure, dar şi prorectorul Gabriela Stanciu ar fi primit mită de la studenţi. Ancheta procurorilor a început în ianuarie, după ce o persoană a făcut o plângere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), în care reclama că Epure şi prorectorul Gabriela Stanciu iau şpagă. Denunţătorul le-a relatat anchetatorilor că pentru un loc cu taxă „tariful” era de 1.000 - 1.500 de euro, iar pentru un loc fără taxă - 3.000 de euro, dar suma putea fi mărită în funcţie de posibilităţile celor care dădeau şpaga. Denunţătorul a pus la dispoziţia anchetatorilor înregistrări în care mamele a doi candidaţi (deveniţi studenţi) afirmă că au dat şpagă pentru ca odraslele lor să fie declarate admise la Facultatea de Farmacie, din cadrul UOC. Mai mult, denunţătorul le-a mai dat anchetatorilor o foaie pe care erau trecute întrebările şi răspunsurile corecte la disciplinele chimie şi biologie pentru admiterea din iulie 2012. Denunţătorul primise probele incriminatoare de la un cadru didactic al Facultăţii de Farmacie, dar care profesează şi ca medic de familie în Constanţa.

200 - 400 DE EURO, UN EXAMEN În urma denunţului, informaţiile din interiorul universităţii au continat să apară. Potrivit anchetatorilor, într-o înregistrare ambientală din iunie, o studentă de la Facultatea de Farmacie susţine că, pentru a promova un examen, trebuie respectată o regulă: să se plătească între 200 şi 400 de euro examinatorului, iar suma creşte dacă profesorul care predă disciplina are funcţie de conducere în universitate. „Un alt student face afirmaţii clare cu privire la fapte de corupţie comise de conducerea universităţii în legătură cu admiterea la aceeaşi facultate, în sesiunea iulie 2012, ajungându-se ca prima intrată pe locurile fără taxă să fie o persoană cu un nivel foarte redus de pregătire şcolară, care în schimb a plătit pentru obţinerea anticipată a subiectelor”, spun procurorii.

„DACĂ NU DAI, NU IEI” Potrivit anchetatorilor, încă de la sfârşitul lunii iunie, Epure a cerut mită prin intermediul lui Stere Tala, care a fost înregistrat în timp ce-i spunea unei candidate că e greu să intri la Farmacie şi că, „dacă nu dai, nu iei”. În sesiunea din iulie, Tala a aranjat o întâlnire între Epure şi o bucureşteancă ce vroia să intre la Farmacie. Tala i-a spus candidatei că, ţinând cont de neregulile de la Bac care au ieşit la iveală, rectorului îi este puţin teamă. „Lui îi e frică nu cumva să… să daţi bani falşi! Bani d’ăia, ştiţi cum! Mituiţi…”. Pe 13 iulie, Epure s-a întâlnit în biroul său cu Tala, viitoarea studentă şi o rudă a acesteia. Rectorul ar fi primit 4.000 de euro şi, în schimbul banilor, i-a dat candidatei un set de întrebări pentru disciplinele biologie şi chimie. Însă, pentru a se asigura că nu este prins în momentul în care ia banii, Epure şi-a luat câteva măsuri de precauţie. „La un moment dat, Epure Tiberius-Dănuţ s-a ridicat de pe scaunul pe care stătea, s-a dus la Tala Stere şi i-a făcut semn să stea de pază la uşa de acces în cameră, după care a venit lângă viitoarea candidată şi i-a spus să introducă banii în buzunarul unui sacou ce era pe un umeraş, într-un cuier din birou. Ruda candidatei l-a întrebat dacă cei 4.000 euro sunt pentru admiterea nepoatei sale la Farmacie, pe locuri fără taxă”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA. Mai mult, Epure ar fi sfătuit-o pe candidată să dea la o altă facultate, respectiv Turism, asigurând-o că acolo îşi va putea lua şi toate examenele, şi licenţa, şi diplomele fără niciun fel de problemă.

ŞPAGĂ ŞI FĂRĂ INTERMEDIAR În luna iunie, un alt bărbat s-a prezentat la biroul lui Epure şi s-a dat drept om de afaceri. Acesta i-a spus rectorului că doreşte să o înscrie pe fiica lui la Farmacie, însă „este conştient că aceasta nu stă destul de bine cu nivelul de cunoştinţe pentru admiterea la o formă de învăţământ superior de stat”. Iniţial, Epure i-a spus că nu-l cunoaşte şi nu-l poate ajuta, însă a ţinut să menţioneze că are montate în birou sisteme de monitorizare şi i-a făcut semne şi gesturi elocvente, sugerându-i că ar trebui să mai discute pe viitor, respectiv peste două săptămâni. Astfel, pe 11 iulie, bărbatul s-a prezentat iar în biroul lui Epure. Ştiind probabil că se află în atenţia anchetatorilor, Epure i-a făcut o percheziţie corporală bărbatului, pentru a se asigura că nu are niciun fel de aparatură montată asupra lui, după care i-a spus să revină cu fiica sa pentru înscriere. După câteva zile, acesta a revenit cu fiica sa şi cu dosarul de înscriere. În timpul discuţiilor, Epure i-a întins un bilet bărbatului pe care să scrie suma pe care este dispus să o dea. Bărbatul a scris 4.000 - 5.000 de euro, iar Epure ar fi cerut 5.000, pe care dorea să-i primească a doua zi. După ce a studiat dosarul, Epure a observat că ceva nu este în regulă şi a refuzat să mai stea de vorbă cu persoana respectivă.

ŞPAGĂ DE 6.000 DE EURO?!? Este cunoscut deja faptul că Stere Tala ar fi fost cel care a intermediat mita pentru Epure. Însă ceea ce a ieşit la iveală în urma anchetei este strigător la cer. Într-o convorbire telefonică, Tala explică pe larg cum el a mai ajutat multe alte persoane pentru a intra la UOC sau pentru a promova examenele din sesiuni. Mai mult, acesta a menţionat că Epure este înţelegător şi că în schimbul banilor ajută oamenii, dacă aceştia nu vorbesc prin alte părţi. Mai mult, într-o altă înregistrare, Tala spune cum el este o persoană „de mare încredere şi importanţă pentru rectorul Epure”. Şi câţiva candidaţi greci au plătit câte 6.000 de euro de persoană pentru admiterea la facultate.

„DACĂ VĂ CER 1.500, E PREA MULT?” Potrivit anchetatorilor, prorectorul, prof. univ. dr. ing. Gabriela Stanciu, a întrebat-o pe mama unei candidate, Lucica Toader, dacă doreşte ca fiica ei să fie admisă pe locurile cu taxă sau fără taxă la Farmacie. Femeia a răspuns că ar fi mulţumită şi la cu taxă şi, atunci, prorectorul i-ar fi cerut 1.500 de euro, spunând că banii nu sunt numai pentru ea. Cu două zile înainte de examen, Lucica Toader a intrat în posesia grilelor. „Din conţinutul înregistrării audio mai reiese că, înainte de examenul de admitere, prorectorul Stanciu Gabriela a făcut meditaţii la domiciliul ei cu candidaţi ce au studiat doar întrebările alese pentru examen şi au fost instruiţi cu privire la modalitatea corectă de completare a foilor de concurs şi a răspunsurilor aferente fiecărui număr de întrebare dintre cele 100”, au precizat procurorii. Gabriela Stanciu a negat acuzaţiile aduse. „În încercarea de a ocoli relatarea adevărului, Stanciu Gabriela a prezentat afirmaţii neserioase, nedemne pentru un prorector de la universitate de stat şi neadevărate”, spun procurorii.



12