Diplomaţie la nivel înalt, la Bucureşti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Diplomaţie la nivel înalt, la Bucureşti

Externe 13 Mai 2014 / 00:00 594 accesări

Criza din Ucraina şi schimbul dur de replici între oficialii de la Moscova şi Bucureşti au făcut din România o destinaţie populară pentru o serie de lideri internaţionali. În zilele următoare sunt aşteptaţi la Bucureşti secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi şeful Pentagonului, Chuck Hagel, care vor avea întrevederi cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Cel care deschide seria de convorbiri oficiale despre Ucraina este secretarul general al NATO, care va face o vizită la Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, va veni săptămâna viitoare, iar în luna iunie, şeful Pentagonului.

De la declanşarea crizei din Ucraina, s-a intensificat dialogul dintre România şi SUA pentru organizarea unei întâlniri la nivel înalt, iar evenimentele recente au accelerat aceste demersuri. Vizita lui Joe Biden în România este programată în perioada 20-23 mai, fără a se face precizări clare, din motive de securitate. Vizita face parte dintr-o serie de scurte discuţii şi cu oficiali din alte ţări din regiune, fiind anunţată şi o escală în Cipru. În urmă cu trei săptămâni, Joe Biden s-a aflat în Ucraina, pentru a exprima susţinerea SUA. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că i-a făcut o invitaţie vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a veni în România şi că va veni şi şeful Pentagonului, dar nu a dorit să spună când va fi această vizită, pentru că s-a decis ca anunţul să se facă simultan cu Casa Albă. La rândul său, premierul Victor Ponta a confirmat vizita secretarului general al NATO la Bucureşti. Ieri a avut loc şi vizita adjunctului directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Avril D. Haines, care a fost primit la Cotroceni de preşedintele Băsescu. În cadrul întâlnirii au fost discutate situaţia din regiune şi buna colaborare dintre serviciile de securitate ale celor două ţări. Ulterior, oficialul american a avut şi o întrevedere cu premierul Ponta, la Palatul Victoria.

Ieri, şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, a participat, la Bruxelles, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre UE, tema principală a discuţiilor din cadrul CAE fiind reprezentată de situaţia din Ucraina, inclusiv din perspectiva evoluţiilor recente din estul şi sudul acestei ţări. Miniştrii Afacerilor Externe vor avea un schimb de opinii cu preşedintele în exerciţiu al OSCE, Didier Burkhalter, pe marginea activităţii organizaţiei, cu accent pe Misiunea Specială de Monitorizare a OSCE în Ucraina. Agenda reuniunii include o evaluare a stadiului actual al Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, precum şi o dezbatere pe tema perspectivelor de consolidare a Politicii Europene de Vecinătate. În cadrul reuniunii, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton, a prezentat o evaluare succintă asupra stadiului implementării Abordării Cuprinzătoare în Acţiunea Externă a UE şi a informat cu privire la desfăşurarea alegerilor legislative din Irak.



12