Dmitri Medvedev vrea o cooperare militaro-industrială aprofundată cu celelalte ţări

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dmitri Medvedev vrea o cooperare militaro-industrială aprofundată cu celelalte ţări

Externe 12 Iunie 2009 / 00:00 449 accesări

Preşedintele Rusiei a lansat, joi, un apel la intensificarea cooperării cu ţările străine în domeniul militaro-industrial, considerînd că această oportunitate este promiţătoare în perioada de criză. „Deşi dispunem de un bun potenţial, avem totuşi nevoie de cooperare”, a afirmat liderul de la Kremlin, în cadrul unui discurs rostit în deschiderea unei reuniuni dedicate aspectelor de cooperare militaro-industrială cu ţările străine. Cooperarea ar oferi şi posibilitatea adaptării producţiei în funcţie de cerinţele clienţilor străini şi ar facilita schimbul de idei, „ceea ce nu este niciodată de prisos”, în opinia liderului rus. Totuşi, Rusia este categorică şi nu va ajuta SUA să realizeze un sistem orientat împotriva sa şi nu îşi va pune la dispoziţie teritoriul pentru instalarea unor elemente ale scutului antirachetă american. Comentînd iniţiativa lui Robert Gates, secretarul american al Apărării, privind disponibilitatea SUA de a instala elemente ale scutului antirachetă pe teritoriul rus, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Andrei Nesterenko a declarat că „nu există un parteneriat posibil pentru construcţia de instalaţii destinate contracarării forţelor ruse de disuasiune nucleară. În ceea ce priveşte problema apărării antirachetă, sperăm să putem găsi o soluţie reciproc accetabilă, bazată pe o evaluare comună a ameninţărilor”.

Circa 8.500 de militari ruşi vor participa de la 29 iunie pînă la 6 iulie la importante manevre militare în apropierea frontierei cu Georgia. Militarilor ruşi li se adaugă 200 de tancuri, 450 de blindate şi 250 de piese de artilerie, care vor participa la manevre. Aceste exerciţii, intitulate Kavkaz-2009, au loc după zece luni de la războiul ruso-georgian care s-a soldat cu înfrîngerea Georgiei, oficialii de la Tbilisi încercînd atunci fără succes să reia prin forţă controlul asupra regiunii separatiste pro-ruse Osetia de Sud. Rusia a denunţat organizarea de exerciţii militare ale NATO şi aliaţilor săi în Georgia în luna mai, atenţionînd că le va răspunde cu programul său de manevre Kavkaz-2009. Aceste exerciţii au loc anual în Caucaz, o regiune instabilă din sudul Rusiei.

Tensiunea în regiune rămîne la cote ridicate. Trei explozii au avut loc în cursul nopţii de miercuri spre joi în oraşul georgian Zugdidi, situat în apropiere de regiunea separatistă Abhazia, cel puţin o persoană fiind rănită grav. Prima explozie a avut loc în gara din oraş, la vagonul unui tren de marfă. După 20 de minute, s-a produs o explozie într-o pubelă de gunoi din apropiere. Un vehicul a explodat după aproximativ două ore în aceeaşi zonă. Autorităţile georgiene afirmă că în cele trei explozii au fost folosite substanţe explozive de tip TNT. Exploziile intervin după incidente de săptămîna trecută în regiunea Samegrelo, din vestul Georgiei, pe malul Mării Negre. Pentru reluarea negocierilor, şeful diplomaţiei germane a cerut Rusiei să aibă o atitudine constructivă în probleme cu potenţial de controversă, inclusiv în relaţiile cu Georgia şi regiunile separatiste Transnistria, Abhazia şi Osetia de Sud. Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, care a efectuat miercuri o vizită la Moscova în cadrul căreia s-a întîlnit cu preşedintele Medvedev, premierul Vladimir Putin şi cu omologul său, Serghei Lavrov, a vorbit despre problemele dezarmării nucleare şi securităţii internaţionale, iniţial într-un discurs la Academia Rusă de Ştiinţe şi ulterior în cadrul discuţiilor cu liderul de la Kremlinv, care au avut loc la casa de oaspeţi a acestuia. Frank-Walter Steinmeier a făcut apel la UE şi Rusia să construiască o comunitate de responsabilitate pentru pace şi stabilitate în Europa.

Regiunile separatiste carte s-au desprins din Georgia nu dau însă semne de vreo apropiere de poziţia oficialilor de la Tbilisi. De exemplu, Abhazia negociază restabilirea legăturilor aeriene şi maritime cu Turcia. În lipsa posibilităţii unei ameliorări a raporturilor cu Georgia, Abhazia încearcă să stabilească o cooperare cu ţările vecine şi cu ţările în care se află o importantă diaspora abhază, printre care se află Turcia, Siria şi Iordania, a declarat şeful diplomaţiei abhaze, Serghei Şamba. Abhazia, a cărei independenţă proclamată unilateral nu a fost recunoscută decît de Rusia şi Nicaragua în urma războiului ruso-georgian din august 2008, rămîne în continuare aproape ruptă de lume, neavînd aeroporturi şi legături feroviare şi maritime fiabile.



12