Dobânzile la carduri, mai mari decât la credite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Dobânzile la carduri, mai mari decât la credite

Economie 20 Decembrie 2010 / 00:00 479 accesări

ATENŢIE LA PENALIZĂRI. În perioada sărbătorilor de iarnă, băncile comerciale autohtone promovează intens cardurile de credit, într-o încercare disperată de a satisface nevoia de cumpărături a românilor. Ofertele „festive” includ perioade extinse de graţie, returnarea a până la 10% din sumele cheltuite în magazine şi dobânzi ceva mai mici, care doar maschează o listă interminabilă de capcane. Nu se mai dau credite cu ochii închişi şi acum eşti practic implorat să-ţi deschizi un depozit, însă bancherii tot nu se pot abţine de la eliberarea cardurilor de credit. Paradoxal este faptul că un aşa-zis card de shopping, promovat drept o alternativă la creditul de nevoi personale, îi invită pe posesori la excese, fapt care duce la penalizări majore şi, implicit, risc de neplată.

Desigur, dacă totul ar fi fost perfect, n-ar mai fi existat credite. Drept urmare, dobânda practicată de bănci este mult mai mare decât cea a unui credit, tocmai pentru a împiedica retragerea unor sume mari de pe card. Spre exemplu, posesorii unui Powercard Gold, emis de Banca Comercială Română (BCR), plătesc o dobândă de 17,26%/an (DAE de 18,69%), pentru o linie de credit de 10.000 lei, calculată pe 12 luni. La această sumă se adaugă un comision de emitere de 100 lei, o taxă anuală de administrare de 200 lei, o asigurare anuală de 20 lei, un comision de 3% (minimum 10 lei) pentru fiecare retragere de numerar şi o taxă de conversie valutară de 2% (pentru cumpărături efectuate în euro sau dolari). Cine nu rambursează la timp banii este penalizat cu 5% din suma restantă (minimum 40 lei). Aceeaşi penalizare se aplică şi pentru depăşirea limitei de credit. Limita se calculează în funcţie de veniturile solicitantului. În general, se acordă echivalentul a trei, şase sau nouă salarii lunare.

CHIAR ŞI CONTESTAŢIILE COSTĂ... Spre exemplu, Bancpost oferă card de credit celor cu venituri minime de 700 lei, sumele acordate fiind cuprinse între 1.000 şi 18.000 lei. Perioada de graţie a cardului este de 55 de zile, iar clienţii primesc înapoi 10% din valoarea cumpărăturilor efectuate în prima luna de utilizare. Compensaţia nu poate depăşi însă 150 lei. Dobânda anuală este de 24% pentru shopping şi de 28,33% pentru retragerile de numerar. Lunar, clienţii trebuie să ramburseze 2,5% din suma utilizată (minimum 30 lei). Potrivit datelor de pe pagina de web a băncii, comisionul de retragere a banilor de la bancomat este de 3,5% (cel puţin 10 lei), iar penalizarea pentru întârziere este de 45 lei.

La ING, dobânda anuală a cardului de credit este de 17,72% (DAE de 20,72%, calculată pentru un credit de 5.300 lei). În primele şase săptămâni de utilizare, clienţii nu plătesc dobânzi pentru cumpărăturile efectuate. Veniturile minime luate în calcul sunt de 750 lei/lună, creditul maxim acordat ridicându-se la 50.000 lei. Tranzacţiile efectuate la ATM-urile ING sunt taxate cu 0,5%. La ATM-urile altor bănci, comisionul este de 1% plus 5 lei.

În concluzie, gândiţi-vă bine înainte de a lua un card de credit şi cereţi băncii să vă prezinte toate taxele şi comisioanele, altfel riscaţi să plătiţi penalizări mai mari decât creditul luat. Şi ţineţi minte, şi contestaţiile costă - în medie, 40 lei.



Ştiri recomandate

12