Două dosare penale pentru muncă la negru

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unii patroni nu par speriați

Două dosare penale pentru muncă la negru

Eveniment 06 Mai 2015 / 00:00 2602 accesări

Construcțiile sunt paradisul muncii la negru în România. Acest lucru a determinat organizarea unei campanii la nivel naţional pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, așa că a plouat cu amenzi, dar și cu dosare penale pentru agenţii economici care nu au respectat prevederile legale. Și la Constanța, când vine vorba de munca fără contract legal, domeniul construcțiilor se află în top. În urma acţiunilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanța în 28 și 29 aprilie, din 25 de firme care activează în domeniul construcțiilor și care au fost verificate, 11 au fost sancționate cu amenzi contravenționale, în valoare de 193.000 de lei. Totodată, pentru doi angajatori la care au fost depistate 18 persoane fără forme legale de angajare, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța. Cei doi angajatori au primit la muncă mai mult de cinci persoane, fără să le întocmească contracte. Pe parcursul celor două zile de verificări în acest domeniu de activitate, au fost depistate 37 de persoane fără forme legale de angajare și s-au dispus 47 de măsuri cu termen de remediere a deficiențelor constatate.

RISCURI PENTRU ANGAJAȚI ȘI ANGAJATORI Reprezentanții ITM Constanța atrag atenția asupra consecințelor negative pe care munca la negru le aduce atât angajatorilor, cât și celor care acceptă să muncească fără forme legale. ”Persoana care prestează munca nedeclarată este lipsită de protecție socială, iar angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta”, a precizat inspectorul-șef din cadrul ITM Constanța, Eugen Bola.

ȘANTIERELE, UN REAL PERICOL La unele firme s-au găsit deficiențe care ar putea duce la accidente grave: echipamente de muncă fără dispozitive de protecție colectivă, folosirea de schele şi scări necorespunzătoare, lipsa amenajărilor şi dotărilor locului de muncă pentru prevenirea căderilor în gol şi a altor pericole sau neasigurarea corespunzătoare a lucrărilor de săpături. Potrivit legislației în vigoare, reprezentanții ITM Constanța nu au făcut publice numele firmelor găsite cu nereguli.

În aceeași perioadă, inspectorii de muncă din cadrul serviciului control securitate şi sănătate în muncă au verificat 27 de angajatori, pentru a vedea dacă se respectă cerințele legale pe șantiere, acolo unde sunt riscuri de cădere de la înălțime. S-au identificat 91 de deficienţe pentru care s-au dispus 91 de măsuri de remediere. S-au aplicat sancţiuni contravenţionale, constând în 17 amenzi în valoare de 62.000 lei şi 74 de avertismente. S-a sistat folosirea unui echipament de muncă (schelă) neconform, până la remedierea neconformităților. Inspectorii au mai constatat fie că unora dintre muncitori nu li s-a făcut instruirea corespunzătoare, fie că s-a efectuat instructajul în afara timpului de muncă, nu s-a acordat sau că nu s-a purtat echipamentul individual de protecție ori că nu s-a efectuat controlul medical la angajare.

Taguri articol


12