După Panama Papers, Paradise Papers. Regina Elisabeta a II-a a făcut bani pe spatele britanicilor săraci?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uriaşă scurgere de informaţii

După Panama Papers, Paradise Papers. Regina Elisabeta a II-a a făcut bani pe spatele britanicilor săraci?

Externe 06 Noiembrie 2017 / 17:46 530 accesări

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, înalţi oficiali din administrațiile rusă şi americană, persoane influente din mediul de afaceri occidental sunt subiectul unei uriaşe scurgeri de informaţii. Dezvăluirile despre paradisurile fiscale ale bogaţilor planetei au deja un nume, Paradise Papers. Anul trecut a mai fost o asemenea dezvăluire, supranumită Panama Papers. Volumul de date de acum este însă de trei ori mai mare - 37 de milioane de documente.

Din uriaşul Dosar Paradis abia au început să apară dezvăluiri. Sunt iţe extrem de greu de descâlcit - prin care elitele lumii ocolesc plata unor uriaşe impozite. Metoda este legală, dar nu morală.

Spre exemplu: domeniul privat al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii are peste zece milioane de dolari în firme offshore. Un asemenea fond de investiţii al reginei a vărsat bani într-o companie din insulele Cayman, care i-a investit, la rândul ei, într-o afacere ce vindea britanicilor produse în rate cu o dobândă de până la 99,9 la sută. Potrivit Rise Project, compania din spatele afacerii, BrightHouse, a fost criticată în trecut pentru afacerile făcute pe spinarea britanicilor săraci, însă nu s-a știut, până acum, faptul că banii Coroanei au sprijinit-o.

Un alt exemplu: unul dintre membrii administraţiei Trump, secretarul Comerţului, Wilbur Ross, este implicat într-un offshore în care au interese oameni de afaceri şi apropiaţi ai preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Dosarul Paradis continuă dezvăluirile făcute în 2016 de investigația Panama Papers. Noile documente pun în lumină paradisuri fiscale foarte puțin explorate, precum Insulele Cayman, Bermuda, Antigua și Barbuda, Cook Island, dar și Isle of Man și altele. Arhiva a fost obținută de ziarul german „Süddeutsche Zeitung“. S-au alăturat demersului jurnalistic Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de investigaţie şi instituţii de presă din 67 de ţări. Pentru România, de anchetă se ocupă Rise Project, care afirmă că în documente apar și nume ale unor oameni de afaceri români.



12