Elveţia şi-a închis ambasada din Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Elveţia şi-a închis ambasada din Siria

Externe 02 Martie 2012 / 00:00 370 accesări

Elveţia şi-a închis ambasada din Siria, din motive de securitate, începând din 29 februarie, a anunţat, ieri, Ministerul elveţian de Externe. Ambasadorul elveţian în Siria a fost rechemat pentru consultări, în august 2011. Cetăţenii elveţieni din Siria au fost avertizaţi în legătură cu închiderea ambasadei iar serviciile consulare au fost transferate în Liban, la Beirut. Potrivit autorităţilor elveţiene, 180 de cetăţeni elveţieni sunt înregistraţi în Siria, dintre care 80% au dublă naţionalitate.

Între timp, forţele rebele siriene care luptau cu trupele guvernamentale la Homs, oraş aflat sub asediu, au anunţat că majoritatea combatanţilor lor au părăsit districtul Baba Amr, în cadrul unei retrageri tactice. Armata Siriană Liberă a anunţat că a luat această decizie pentru a salva vieţilor celor circa 4.000 de civili care locuiesc în district şi refuză să îşi părăsească locuinţele. Baba Amr este bombardat de aproape o lună. În prezent, forţele guvernamentale au control deplin asupra Baba Amr, au anunţat autorităţile. Potrivit corespondentului BBC din Liban, retragerea a fost convenită de părţi, aşa cum s-a întâmplat şi în alte zone din Siria.

Preşedintele Consiliului Naţional Sirian (CNS, opoziţie), Burhan Ghalioun, a dat asigurări ieri că jurnalista franceză Edith Bouvier, rănită şi probabil blocată în oraşul Homs, se afla, miercuri, într-un loc protejat. Jurnalista, care lucrează pentru cotidianul francez ”Le Figaro”, a fost grav rănită la 22 februarie, în timpul unui bombardament care a provocat moartea jurnalistei de la ”Sunday Times”, Marie Colvin şi a fotoreporterului francez Remi Ochlik. Alţi doi jurnalişti, britanicul Paul Conroy şi spaniolul Javier Espinosa, care au fost de asemenea blocaţi la Homs, după acest bombardament, au ajuns în Liban, în ultimele zile.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a considerat ”frustrant” faptul că Rusia nu a propus, până acum, un plan cu orientare umanitară pentru criza siriană, în pofida legăturilor vechi şi profunde ale Moscovei cu familia Assad şi ţara. Moscova şi Beijingul şi-au exprimat dreptul de veto în cadrul Consiliului de Securitate ONU împotriva unei rezoluţii ce condamna represiunea sângeroasă condusă de regimul Bashar al-Assad.



12