Escaladare a violenţelor în Orientul Mijlociu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Escaladare a violenţelor în Orientul Mijlociu

Externe 06 Iulie 2006 / 00:00 1052 accesări

Preşedintele palestinian a suspendat planurile pentru organizarea, la 26 iulie, a referendumului pentru formarea unui stat, propunere ce presupune implicit recunoaşterea Israelului. Existau şanse mari ca referendumul să fie anulat după ce liderii Hamas şi preşedintele Abbas au ajuns la un acord politic, ce trebuie să fie semnat oficial de liderii facţiunilor palestiniene. Sondajele de opinie arată că Mahmud Abbas ar putea fi învins în urma referendumului, iar ofensiva lansată de armata israeliană a sporit şansele anulării scrutinului.

Cabinetul israelian s-a întrunit, miercuri şi a decis să delimiteze o "zonă de securitate" în nordul Fîşiei Gaza pentru a preveni atacuri cu rachete asupra teritoriului statului evreu. Aviaţia israeliană a lansat, în noaptea de marţi spre miercuri, trei raiduri în Fîşia Gaza şi o operaţiune la Ramallah, în Cisiordania. Ofensiva israeliană s-a soldat cu cel puţin un rănit palestinian.

În ceea ce priveşte criza ostaticului, oficialii israelieni sînt ferm convinşi că eliberarea caporalului răpit de grupările palestiniene depinde de liderii Hamas, refugiaţi în Siria. Ţara vecină adăposteşte responsabili palestinieni, printre care şi liderul Biroului Politic al Hamas din exil, Khaled Meshaal, pe care Israelul îl acuză de implicare în răpire. Caporalul Gilad Shalit, de 19 ani, a fost răpit de Brigăzile Ezzedine al-Qassam, ramura armată a grupării Hamas, Comitetele Rezistenţei Populare şi Armata Islamului, o grupare necunoscută. Trativele pentru eliberarea sa au fost sortite, deocamdată, eşecului. Israelul a respins cererile de eliberare a sute de deţinuţi palestinieni în schimbul militarului. Criza s-a agravat şi din cauza faptului că unii dintre răpitori au legături cu mişcarea Hamas, aflată la guvernare. Ca măsură de precauţie, pentru a nu fi localizaţi de serviciile de informaţii israeliene, răpitorii şi-au oprit telefoanele mobile şi comunică cu exteriorul prin intermediul unor persoane de încredere. Aceştia s-ar ascunde într-un buncăr din Fîşia Gaza.

Eforturile pentru reluarea procesului de pace au fost reluate de şefa diplomaţiei israeliene, Tzipi Livni, care a făcut o serie de vizite scurte la Moscova şi Helsinki. Aceasta a avut întrevederi cu preşedintele rus, Vladimir Putin şi premierul finlandez Matti Vanhanen şi omologul său finalndez, Erkki Tuomioja, revenind în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Tel Aviv.



12