Ești licean? Iată cum poți obține brevetul de scafandru autonom!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În cadrul unui proiect Oceanic Club

Ești licean? Iată cum poți obține brevetul de scafandru autonom!

Educație 04 Aprilie 2016 / 18:33 660 accesări

Oceanic Club a lansat un proiect prin care intenționează să identifice habitatele de interes comunitar din zona Constanței. Laboratorul Oceanografic pentru Vacanțe (LOVE) Marea Meagră este o componentă a programului B-Watch prin care vor fi cartate habitatele existente în zona orașului, până la o adâncime de 5 metri, pentru ca în acest fel să se realizeze un plan de management pentru speciile de faună și floră care trebuie protejate, dar și pentru a se dezvolta instrumente și metode educaționale pentru public. ”De asemenea, harta de distribuție a habitatelor poate reprezenta și un instrument de bază pentru situațiile de intervenție în cazul unor deversări accidentale, în vederea protejării acelor zone de importanță conservativă”, spun repezentanții Oceanic Club.

ELEVII CONSTĂNȚENI, IMPLICAȚI ÎN PROIECT În egală măsură, proiectul LOVE se adresează tinerilor din mediul liceal interesați de domeniul științelor naturii, cartografiei și specializărilor tehnice. Astfel, în urma unei campanii de informare desfășurate în liceele din Constanța (clasele a XI-a) și a unui concurs de fotografie, vor fi selectați 10 elevi care vor participa la un program de instruire și descoperire a modului de lucru al profesioniștilor din domeniile științelor naturii, scufundării autonome, cartografiei cu ajutorul echipamentelor și aplicațiilor profesionale, în teren. Elevii participanți la concurs vor realiza fotografii ce vor prezenta flora și fauna din Marea Neagră și de pe malurile acesteia, precum și nevoia de a proteja biodiversitatea marină. Fotografiile participante vor fi încărcate pe o pagină web și vor fi evaluate de un juriu alcătuit dintr-un reprezentant Oceanic Club, un reprezentant OMV Petrom, un fotograf profesionist, un webdesigner și un reprezentant mass-media.

CURSURI DE SCUFUNDARE În cadrul cursurilor de scufundare autonomă, participanții vor deprinde tehnica selectării și operării echipamentului, efectele scufundării asupra corpului uman și informații generale despre mediul de scufundare local. La sfârșitul cursului, participanții vor obține brevetul de scafandru autonom și vor putea face scufundări în condiții similare celor în care au urmat cursul. De asemenea, aplicațiile GIS reprezintă o instruire care creează premisele pentru selectarea unei profesiuni mai puțin cunoscute publicului, aflată la un înalt nivel de cerere pe piața internațională a muncii și cu un nivel de salarizare ridicat. ”Cererea pe piața muncii în acest domeniu este foarte ridicată, iar oferta - extrem de scăzută. Chiar organizația noastră s-a confruntat destul de recent, pentru necesitățile unui contract, cu nevoia a doi experți GIS, care ar fi avut un nivel salarial de aproximativ 4.000 euro lunar timp de doi ani. Cu toate acestea, au fost necesare 6 luni pentru a identifica personalul necesar”, susțin reprezentanții Oceanic Club.

Cele 10 fotografii câștigătoare împreună cu cele obținute în timpul scufundărilor din perioada de lucru vor fi prezentate în cadrul unei expoziții de fotografie ce va fi montată în perioada începutului anului școlar 2016 - 2017 în zonele de maxim interes. Expoziția va promova nevoia de protejare și conservare a biodiversității marine din zona costieră a României, măsurile propuse, precum și rezultatele activității de cartare din timpul sezonului estival.



12