Europa și Asia Centrală pierd lupta cu SIDA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Europa și Asia Centrală pierd lupta cu SIDA

Eveniment 02 Decembrie 2014 / 00:00 727 accesări

În ciuda tratamentelor și terapiilor tot mai avansate și a amplelor și costisitoarelor campanii de informare, un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că Europa și Asia Centrală au eșuat în eforturile lor de a limita infectările cu virusul imunodeficienței. Raportul arată circa 136.000 de noi infectări cu HIV în 2013 în cele două regiuni. În ceea ce privește Europa, datele OMS au fost furnizate de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC) iar statistica este necruțătoare! În anul 2013 comparativ cu 2004 s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare cu HIV de 80%. Astfel, Europa nu își va îndeplini obiectivul asumat de limitare a răspândirii HIV și SIDA.

Noi cazuri de infectare cu HIV s-au înregistrat în 53 de țări, dar circa 105.000 de cazuri au fost raportate numai în Europa Centrală și de Est și în Asia Centrală. Creșterea de circa 80% din 2013 față de anul 2004 este pusă pe seama creșterii consumului de droguri care necesită injectare. De exemplu, în Europa Centrală și de Est, două treimi din noile cazuri de HIV s-a înregistrat în rândul consumatorilor de droguri. Totodată, comunitatea homosexualilor rămâne vulenerabilă cu o creștere de circa 42% a ratei de infectare.

OMS a adresat un apel oficialilor de la Beijing să depună mai multe eforturi în vederea combaterii SIDA, în condițiile în care China numără oficial o jumătate de milion de persoane infectate cu virusul HIV, sute de mii de alte persoane putând fi contaminate fără să știe acest lucru. Cu toate că țara cea mai populată din lume a reușit să își reducă prevalența de HIV în rândul toxicomanilor, datorită unei vaste campanii de distribuire de seringi și implementare a unor centre de tratament cu metadonă, există mulți alții pentru care China mai are multe de făcut, a avertizat Bernhard Schwartlander, reprezentantul OMS în China, cu ocazia Ziua Mondiale de luptă împotriva SIDA. Există în continuare numeroase prejudecăți și discriminări împotriva persoanelor seropozitive în China.

Virusul imuno-deficienței (HIV) atacă sistemul imunitar și cauzează o boală ce nu mai poate fi anihilată de organism. În ultima etapă a infecției cu HIV se declanșează sindromul imunodeficienței (SIDA), stadiu în care sistemul imunitar este distrus și orice infecție îi poate fi fatală pacientului. HIV se răspândește prin transferul de sânge, spermă și laptele matern. Nu există tratament pentru SIDA, ci doar un coctail de medicamente retrovirale ce pot încetini evoluția bolii. Această clasă de medicamente limitează și riscul de transmitere HIV de la o persoană la alta. O altă veste proastă este că infecția HIV a devenit în ultimii ani tot mai rezistentă la această formă de tratament, iar progresul companiilor farmaceutice în a produce noi medicament este mult prea lent în ciuda investițiilor de ordinul miliardelor de euro.

Taguri articol


12