Fiica lui Ion Jalea a donat Derventului lucrările proprii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Debut de tabără sub semnul unei danii

Fiica lui Ion Jalea a donat Derventului lucrările proprii

Eveniment 13 Iulie 2015 / 00:00 3286 accesări

Ediția aniversară a Taberei Internaționale de Creație „Dunărea și Dobrogea creștină” se deschide astăzi, la Mănăstirea Dervent, cu un eveniment de o mare însemnătate și de bucurie: vernisajul unei expoziții cu lucrări semnate și donate Mănăstirii Dervent de către Ala Jalea Popa, nimeni alta decât fiica sculptorului dobrogean Ion Jalea. Prin acest gest, fiica repetă gestul celebrului său tată, care a donat Constanței creațiile sale, reunite în Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”.

ÎN AJUN DE ANIVERSARE „O mare doamnă a școlii românești de gravură, Ala Jalea Popa, fiica sculptorului Ion Jalea (1887-1983), născut la Casimcea, în județul Tulcea, ale cărei lucrări sunt prezente în muzeele Dobrogei, precum și în numeroase muzee din țară, și-a adus aminte cu plăcere despre anii copilăriei și tinereții petrecuți deseori în lumina acestui ținut. A revenit la Constanța când prestigioasa tabără de creație „Pontica” a reunit aici plasticieni români fondatori de școală și stil în expresia vizuală a momentului, operele lor concretizând colecții serioase ale muzeului constânțean de artă. De la Dervent, un semn de prețuire oferit artistei către care se îndreaptă gândurile noastre de bine și sănătate, urându-i „La mulți ani!” pentru o frumoasă zi aniversară și o frumoasă vârstă (n.r. - ziua sa este chiar mâine, pe 14 iulie)”, subliniază criticul de artă Alice Dinculescu, coordonator al proiectului cultural „Dunărea și Dobrogea creștină”, alături de starețul așezământului monahal gazdă, arhimandritul Andrei Tudor.

„UITE CUM MĂNĂSTIRILE NOASTRE ÎȘI REIAU TRADIȚIILE NOBILE DE PROTEGUITORI AI CULTURII ȘI CULTURA NU PIERE!” „Activitatea Mănăstirii Dervent, manifestată în direcția susținerii unui eveniment de creație contemporană, de-a lungul unui întreg deceniu, a suscitat un mare interes pentru Ala Jalea Popa, ai cărei frumoși ochi albaștri au strălucit cu plăcerea aceea atât de greu de priceput novicilor, pentru că „uite, domnule, uite că lucrurile bune nu pier, uite cum mănăstirile noastre își reiau tradițiile nobile de proteguitori ai culturii și cultura nu piere!”. Cu nespusă grijă pentru lucrările elaborate cu ceva vreme în urmă, Ala Jalea Popa a ales cu delicatețe, adăugând colecției de artă a mănăstirii o parte dintre creațiile sale”, a subliniat Alice Dinculescu.

Lucrările Alei Jalea Popa - desen, tehnică mixtă, gravură (aquatinta, aquaforte) -, donate Derventului și prezentate în expoziție, „fac trimitere către imagini descrise cu minuțiozitate și acuratețe ce povestesc despre întreaga sa viață dedicată cu pasiune acestei îndeletniciri”, potrivit criticului de artă.

„Dunărea și Dobrogea creștină” a început cu o expoziție și se va încheia tot așa, pe 23 iulie, când pe simeze se vor afla lucrările celor 22 de artiști plastici participanți la tabăra de la Dervent.

„Tipologii umane care povestesc decorativ despre tradiții și mitologii sătești, o lume recompusă cu personalitate și analiză rece de tip britanic aproape, apetența pentru compoziții ce vizează un abstract controlat, toate transmit plăcerea observației unui creator lucid atras de marile suprafețe chiar dacă în epocă, din punct de vedere tehnic, situația nu era chiar comodă. Perioada în care respectivele lucrări se încadrează în opera completă a Alei Jalea Popa este identificată (din convorbiri cu artista, datări ce îi aparțin) în intervalul 1968-1982. Ele devin astăzi mărturie de preț a unei lumi care a fost, ne referim la sistemul social, dar și valori speciale ale culturii române ce a continuat să adauge patrimoniului național creații autentice ale artiștilor săi”, a conchis Alice Dinculescu.

Taguri articol


12