Filtre de poliţişti şi jandarmi, pe 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Filtre de poliţişti şi jandarmi, pe 30 noiembrie, la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei

Eveniment 27 Noiembrie 2020 / 06:03 704 accesări
Foto: IPJ Constanța

Foto: IPJ Constanța

Poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi, pe 30 noiembrie, în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei, din localitatea Ion Corvin, pentru a urmări dacă se respectă măsurile impuse privind prevenirea răspândirii COVID-19, iar dacă va fi necesar efectivele de ordine de la faţa locului vor fi suplimentate, au menţionat reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei judeţului Constanţa.

Andreea Iliescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean:

Suntem la datorie zilnic, şi pe data de 30 noiembrie vom fi la datorie. Atât poliţiştii, cât şi jandarmii vor urmări ca normele legale să fie aplicate cu stricteţe, nu vom tolera încălcarea legii şi, da, vom fi prezenţi şi în zona Mănăstirii Sf. Andrei pentru a urmări dacă se respectă aceste prevederi legale, în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase. Nu considerăm că se va forma o aglomerare mare de persoane, deoarece, aşa cum este prevăzut în legislaţia actuală, la aceste manifestări religioase pot participa doar oamenii care au domiciliul în localitatea respectivă, vorbim aici despre localitatea Ion Corvin. Celelalte persoane, din alte localităţi, nu au voie să participe la aceste pelerinaje

Andreea Iliescu a precizat că, dacă va fi nevoie, efectivele de poliţişti şi jandarmi aflate în zona Mănăstirii Peştera Sfântului Andrei vor fi suplimentate.

Cu siguranţă vor exista filtre, vom monitoriza activ această situaţie şi nu ne dorim să ajungem în situaţia în care să fim puşi în faţa faptului că la acea mănăstire se va crea o aglomerare mare de persoane. Suntem încrezători în capacitatea noastră de reacţie, vom fi la datorie, vom suplimenta dacă este necesar numărul de efective, astfel încât aceste activităţi să se desfăşoare liniştit şi cu participarea strict a persoanelor care au voie să fie acolo.

Tribunalul Constanţa a respins, pe 25 noiembrie, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

În seara aceleiaşi zile de 25 noiembrie, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, în care susţine că măsurile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 generează ‘abuzuri’ împotriva clerului şi credincioşilor, care sunt împiedicaţi să desfăşoare în mod tradiţional datinile bisericeşti.

Referitor la acțiunile IPS Teodosie, Primarul Constanței, Vergil Chițac a declaratcă și Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile, "cu atât mai mult cu cât au fost mai multe fețe bisericești care s-au infectat".

Miercuri dimineaţa, la o biserică din municipiul Constanţa, la slujba oficiată chiar de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în interiorul locaşului de cult, au participat aproximativ 40 de credincioşi, mulţi dintre ei fără a purta mască.
Spre finalul slujbei, în timpul predicii arhiepiscopului, poliţiştii şi jandarmii au sosit la faţa locului şi i-au scos afară pe credincioşi, dând şi 39 de amenzi în valoare totală de 4.500 de lei.12