Fiscul se reorganizează

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Fiscul se reorganizează

Noua organigramă prevede înfiinţarea unei noi instituţii fiscale care va administra aprox. 200 de contribuabili mijlocii
Economie 27 Februarie 2007 / 00:00 2583 accesări

Prin ordinul ministrului de Finanţe nr. 268/2007, s-a stabilit o nouă schemă de organizare a direcţiilor judeţene de finanţe publice. Noua organigramă nu modifică mult structura existentă pînă în prezent, însă există şi unele noutăţi. Una dintre acestea se referă la înfiinţarea administraţiei finanţelor publice pentru administrarea contribuabililor mijlocii, care va avea arondaţi, pentru început, puţin peste 200 de agenţi economici constănţeni. Noua administraţie se va afla în subordinea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa şi va fi compusă dintr-un serviciu de administrare şi unul de control. O altă modificare adusă de ordinul ministrului se referă la serviciul de control al persoanelor fizice, activitate care va fi organizată la nivel de judeţ şi la nivel de municipiu-reşedinţă de judeţ. De asemenea, la nivelul administraţiei finanţelor publice a municipiului se vor înfiinţa două servicii de control persoane juridice pentru contribuabilii cu sediul în municipiul Constanţa şi un serviciu control pentru persoane fizice.

Potrivit vechii structuri de control, există şapte astfel de servicii şi un compartiment de monitorizare organizate în cadrul Activităţii de Control Fiscal. Prin noua organigramă, se va înfiinţa un serviciu care se va ocupa de controlul persoanelor juridice, două servicii de control vor fi aduse la administraţia finanţelor publice a municipiului, astfel încît noua structură va rămîne cu două servicii de inspecţie fiscală persoane juridice, un serviciu de inspecţie fiscală persoane fizice, serviciul de control financiar şi compartimentul de monitorizare, analiză, rapoarte şi proceduri fiscale. “Structura de control efectuează deja controale fiscale în judeţ, la celelalte municipii, oraşe şi comune, cu excepţia municipiului Constanţa şi a Administraţiei Financiare Constanţa”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Constanţa (DGFP), Vasilica Mihai. Ea a adăugat că prin înfiinţarea administraţiei pentru contribuabilii mijlocii se urmăreşte selectarea contribuabililor pe baza cifrei de afaceri, astfel încît să fie mai bine monitorizaţi şi să se ajungă la un grad de conformare voluntară de cel puţin 90%, să existe o evidenţă foarte clară la fisc, şi să se asigure o urmărire mai bună a eventualelor debite către stat, inclusiv colectarea acestora şi executarea silită în conformitate cu legislaţia fiscală.

Ministerul va analiza propunerile DGFP Constanţa

Pe baza noii organigrame, DGFP Constanţa a întocmit un proiect cu stat de funcţii ce urmează să fie trimis la Bucureşti în vederea aprobării, în timp ce Regulamentul de Organizare şi Funcţionare va fi aprobat pe data de 15 martie 2007. Noua organigramă a DGFP Constanţa prevede, în plus faţă de ce exista pînă în prezent, patru posturi. Este vorba despre funcţia de şef administraţie şi două posturi de şef adjunct în cadrul administraţiei pentru contribuabilii mijlocii, la care se adaugă o funcţie de şef adjunct care va răspunde de activitatea de control în cadrul administraţiei finanţelor publice a municipiului Constanţa.

Pentru cele patru funcţii înfiinţate, conducerea DGFP Constanţa a înaintat unele propuneri Ministerului de Finanţe. Este vorba despre Silviu Coşa, propus pentru funcţia de şef administraţie contribuabili mijlocii (în prezent ocupă, temporar, funcţia de şef al Administraţiei Finanţelor Publice a municipiului Constanţa), Laurenţiu Teodorescu pentru postul de şef adjunct pe parte de control în

cadrul Administraţiei pentru Contribuabili Mijlocii (în prezent ocupînd funcţia de şef al serviciului de audit din cadrul DGFP Constanţa), în timp ce Luminiţa Crudu a fost propusă pentru postul de şef adjunct administrare fiscală în cadrul Administraţiei pentru Contribuabili Mijlocii (pînă în prezent desfăşurîndu-şi activitatea în cadrul Compartimentului de Inspecţie Fiscală). “Dintr-un total de 14.000 de agenţi economici existenţi în judeţul Constanţa, cei 200 de contribuabili mijlocii care vor fi administraţi de noua instituţie fiscală se vor bucura de un alt tratament, în sensul că se vor ocupa de ei îndeaproape. Este normal să te ocupi separat de cei mai mari contribuabili ai judeţului, în sensul să urmăreşti dacă depun la timp declaraţiile, întrucît urmărim creşterea gradului de conformare voluntară ce reprezintă un indicator extrem de important atît pentru MFP cît şi pentru UE, dar şi pentru a-şi plăti datoriile la timp”, a precizat Mihai. Conducerea DGFP speră să se mute, în luna aprilie a acestui an, în noul sediu de pe Bd. I.G. Duca, activ achiziţionat recent de Minsiterului Finanţelor de la CEC, odată cu Administraţia pentru Contribuabilii Mijlocii. Noua instituţie fiscală va administra agenţii economici care înregistrează o cifră de afaceri de peste 10 milioane de lei noi. Fiscul îi va înştiinţa în scris pe contribuabilii mijlocii asupra datei de la care vor fi înregistraţi la noua administraţie fiscală.



12