Folk cu parfum de tei, în clubul Phoenix

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Folk cu parfum de tei, în clubul Phoenix

Monden 08 Iunie 2009 / 00:00 743 accesări

Una dintre vocile celebre ale folk-ului românesc, Vasile Şeicaru, a revenit în peisajul muzical autohton cu un nou album de senzaţie, „În oraşul cu floare de tei”. Artistul a lansat, vineri seară, cel de-al zecelea album din carieră, şi pe litoral, mai întîi la librăria Cărtureşti din incinta City Park Mall, unde a susţinut o sesiune de autografe pentru fanii constănţeni, iar cîteva ore mai tîrziu, în clubul Phoenix, a prezentat un concert de excepţie. Locaţia s-a umplut pînă la refuz, iar publicul a primit cu bucurie fiecare piesă a artistului de pe albumul la care a lucrat trei ani şi care îi este dedicat regretatei sale soţii, Gabi. Concertul îndrăgitului folkist a fost prefaţat de recitalul Zoei Alecu, interpreta lansîndu-şi, totodată, cel de-al doilea album din cariera folk, „Cărări de maci”. Un alt invitat de seamă în spectacolul lui Şeicaru a fost şi cunoscutul percuţionist constănţean Corneliu Stroe.

Şeicaru a menţionat că la realizarea albumului său, „În oraşul cu floare de tei”, au contribuit persoane din prima linie a pop-rock-ului românesc, printre care Raul Cuşa de la formaţia „Vama” sau Nicu Patoi din trupa lui Ştefan Bănică jr. Încă de la prima apariţie discografică, din 1983, Vasile Şeicaru susţine că a schimbat sound-ul cu fiecare ocazie, urmărind, astfel, să contribuie la schimbarea „feţei” folk-ului românesc. Prezent pe scenă şi în aclamaţiile publicului, artistul şi-a demonstrat (pentru a cîta oară?) simţul umorului, talentul şi dedicaţia faţă de muzică. El a susţinut că refuză în mod constant să se alăture celor care, la vîrsta sa, joacă table în parc şi este decis să meargă, în continuare, pe acest drum. Interpretul este motivat de faptul că oamenii vin la fiecare concert al său, unde se creează o adevărată simbioză între artist şi public, aşa cum s-a întîmplat şi la evenimentele de lansare a acestui album, de la Bucureşti sau Galaţi, unde mii de oameni au venit să-l asculte.

Materialul discografic „În oraşul cu floare de tei” conţine piese de dragoste, dedicate soţiei artistului, care a decedat într-un accident stupid, în urmă cu trei ani. Albumul a fost lansat ca un fel de recunoştinţă faţă de aceasta, iar acum, Şeicaru este mulţumit şi liniştit, convins şi de faptul că adevărata iubire continuă şi dincolo de moarte. Pe lîngă mesajele de dragoste pe care le transmit cîntecele de pe album, piesa „Lumea pentru toţi” este compusă pentru toţi românii, care, după părerea artistului, nu sînt destul de atenţi cu cei care le conduc destinele. Şeicaru a încheiat: „Dacă lumea este creată pentru toţi, din păcate, ea este acum doar pentru unii”.

Cariera muzicală a lui Vasile Şeicaru a început în 1970, cînd a debutat ca solist în cadrul formaţiei „Cristal”. A fost membru al Cenaclului Flacăra, în perioada 1978-1984, dar după 1990, a urmat o carieră în exclusivitate solo. Acest fapt îl propulsează pe culmile cele mai înalte ale folk-ului românesc, susţinînd numeroase concerte atît în ţară, cît şi peste hotare.



12