Funcționarii care lucrează cu bani UE știu meserie sau pleacă acasă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De la 1 ianuarie 2015

Funcționarii care lucrează cu bani UE știu meserie sau pleacă acasă

Administrație 05 Noiembrie 2014 / 00:00 985 accesări

De când a intrat România în UE și de când e nevoie de întocmirea de proiecte pentru a atrage bani europeni, în țara noastră au început să apară firme de consultanță care angajează sau perfecționează persoane care să facă acest lucru. Unele firme au fost foarte atente atunci când au făcut asemenea angajări pentru că de abilitățile personalului angajat depinde succesul firmei, altele nu și, ca urmare, au avut foarte puține proiecte, iar persoanele care au apelat la acele societăți au cheltuit inutil banii pentru că nu și-i pot recupera. Între timp, s-a mai cernut sita și au dispărut multe firme, însă, din păcate, încă mai există destul de multe astfel de ciurucuri. Și autoritățile locale pun mare accent pe acest lucru. Pentru că nu e chiar o muncă ușoară, UE a decis că persoanele care lucrează pentru întocmirea de proiecte trebuie remunerate suplimentar decât restul colegilor. Astfel, angajații din autoritățile de management care se ocupă de proiecte europene primesc 75% în plus din salariul de bază. Plata este pe măsura muncii, însă cerințele sunt tot mai mari și, dacă până acum ceva vreme aproape oricine care a urmat niște cursuri ar fi putut să scrie proiecte, acum e nevoie de mai mult decât atât. E nevoie de profesioniști. În acest sens, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anunțat că România va aplica de la 1 ianuarie 2015 un sistem de evaluare a performanței funcționarilor implicați în sistemul de gestionare a fondurilor europene. „Doar acele persoane care performează la locul de muncă vor primi, în continuare, majorarea salarială asigurată de UE pentru funcționarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE“, a declarat Teodorovici.

INCONVENIENTE Din păcate, este vorba doar despre funcționarii publici din autoritățile de management (adică cei care iau la puricat toate proiectele, spun dacă sunt bine scrise sau nu și care apoi le trimit spre aprobare la Comisia Europeană) și despre angajații din primăriile sau consiliile județene care au structuri ce se ocupă exclusiv de atragerea fondurilor europene. Prin urmare, acele primării care nu au servicii specializate (adică angajații care scriu proiecte se mai ocupă și de alte lucruri în primărie) nu vor avea nici în viitor personal specializat. Nu vom auzi nici acum, nici în curând ca primăriile în care contabila este și casieră, și femeie de serviciu și, eventual, mai face și anchete sociale să înființeze un serviciu de implementare a fondurilor europene. Acesta este un caz extrem, în care, din păcate, se regăsesc destul de multe primării, pentru că este posibil ca acele autorități locale ce au ceva mai mulți angajați să apeleze la această variantă pentru a beneficia de personal calificat și, în acest fel, să aducă în localitate bani europeni. Nu pot fi verificați nici angajații firmelor de consultanță, pentru că nu permite legislația, și, din păcate, vom avea în continuare pe piață societăți care au angajați extrem de slab pregătiți și care nu pot fi împiedicate în niciun fel să-și desfășoare activitatea. „Din păcate, Consiliul Concurenței nu permite Guvernului să verifice angajații firmelor de consultanță și, ca atare, fiecare firmă trebuie să fie foarte atentă pe cine angajează. Asta dacă angajatorii vor să aibă succes pe această piață în care concurența este din ce în ce mai mare. Pe de altă parte, persoanele care apelează la firmele de consultanță trebuie să caute recomandări și să nu se ducă la orice societate de profil“, a declarat reprezentantul unei firme de consultanță.

ȚINTE Aplicarea sistemului de evaluare a funcționarilor publici a fost convenită în cadrul întâlnirii pe care Teodorovici a avut-o luni, la Bruxelles, cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Crețu. Cei doi au stabilit, de asemenea, că Programul Operațional Asistență Tehnică 2007 - 2013 va fi modificat pentru ca România să poată solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata funcționarilor implicați în sistemul de implementare a fondurilor europene. Teodorovici și Crețu au discutat și despre rata de absorbție a fondurilor europene, respectiv despre începerea utilizării fondurilor europene alocate României pentru perioada de programare 2014 - 2020. „Acum, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. La finalul lui 2015 cred că România va atrage 80% din fondurile europene, nivelul actual reprezentând un argument în plus în acest sens. În ceea ce privește începerea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 - 2020, România va insista în a lansa primele apeluri de proiecte încă din această lună“, a precizat Teodorovici. Totodată, în cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, oficialul român a avut întrevederi şi cu reprezentanţi ai Direcţiei Generale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune şi ai Direcţiei de Audit şi Control, discuţiile vizând Programul Operaţional Capital Uman 2014 - 2020, care are o alocare financiară de 4,22 miliarde de euro.



12