Gândul Domnului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Gândul Domnului

Monden 08 Ianuarie 2011 / 00:00 397 accesări

Papa Benedict al XVl-lea a surprins întreaga lume cu o declaraţie... ştiinţifică. Gândul Domnului se află în spatele teoriilor ştiinţifice complexe precum Big Bang-ul, iar creştinii ar trebui să respingă ideea conform căreia Universul s-ar fi născut accidental, a declarat Sfântul Părinte. „Universul nu este rezultatul hazardului, aşa cum doresc unii să ne convingă. Contemplându-l, suntem invitaţi să descifrăm un mesaj profund între frontierele sale: înţelepciunea Creatorului, creativitatea fără seamăn a lui Dumnezeu”, au răsunat cuvintele Papei asupra celor 10.000 de oameni adunaţi în Piaţa Sfântului Petru din Vatican, cu ocazia Bobotezei.

Deşi a mai abordat subiectul în trecut, Papa Benedict al XVl-lea s-a avântat rar atât de mult în timp, spre a face referire la concepte ştiinţifice precum Big Bang, eveniment în seama căruia cercetătorii aruncă declanşarea formării Universului cu 13,7 miliarde de ani în urmă. Unii atei susţin că Ştiinţa poate demonstra faptul că Dumnezeu nu există, dar Papa Benedict al XVl-lea contracarează aceste atacuri declarând despre teoriile ştiinţifice referitoare la originea şi dezvoltarea Universului şi a omului că, în timp ce nu intră în conflict cu credinţa, lasă multe dileme nerezolvate. Atât Papa Benedict al XVl-lea, cât şi predecesorul său Ioan Paul al ll-lea au încercat să dizolve imaginea anti-ştiinţifică a Bisericii Romano-Catolice, un stigmat profund aplicat acestei instituţii atunci când l-a condamnat pe Galileo Galilei pentru teoria heliocentrică, ce contravenea interpretării învăţăturilor Bibliei. De atunci, numele lui Galileo Galilei a fost reabilitat, iar Biserica Romano-Catolică acceptă acum şi evoluţia ca teorie ştiinţifică, negăsind un motiv întemeiat pentru care Dumnezeu să nu fi folosit un proces evolutiv natural în formarea speciei umane.

Biserica Romano-Catolică nu mai propăvăduieşte creaţionismul şi crede că relatarea din Geneză este doar o alegorie a modului în care Dumnezeu a creat lumea. Totuşi, obiectează împotriva folosirii teoriei evoluţioniste folosite ca punct de sprijin al filosofiei ateiste care neagă existenţa Domnului şi orice rol divin în procesul creaţiei. Biserica respinge, de asemenea, folosirea Genezei ca text ştiinţific.

Taguri articol


12