Groapa de gunoi se transformă în zonă ecologică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gazon în locul deşeurilor

Groapa de gunoi se transformă în zonă ecologică

Administrație 11 Octombrie 2013 / 00:00 2259 accesări

E musai ca periferiile oraşelor României să înceteze să mai fie gropi de gunoi pentru locuitorii urbei lor. O spun instituţiile statului, o spun oamenii cărora le pasă de natură şi o spune şi Uniunea Europeană. Şi nu doar că o spune, dar UE a impus ca în România să nu mai existe gropi de gunoi deschise, ci doar unele ecologice, care să fie amenajate conform normelor europene în domeniu şi care să nu afecteze populaţia din zonele cu pricina. Cu această problemă gravă se luptă şi Primăria Murfatlar, având în vedere că deşeurile erau depozitate pe marginea Canalului Dunăre - Marea Neagră. Astfel, în ultimii ani, în timpul verii, din cauza căldurii, cele mai multe incendii din localitate se întâmplau la aşa-zisa groapă de gunoi. Dacă în cazul comunelor a expirat deja termenul pentru închiderea acestor gropi, autorităţile de la oraş mai au timp până în 2015 să facă asta. Şi nu oricum. De-a lungul vremii s-au depus eforturi pentru acoperirea gropii, însă, pentru că nu s-au luat şi alte măsuri privind sancţionarea celor care duc acolo deşeurile din oraş, „groapa“, care între timp s-a transformat în munte, s-a format la loc. Nici nu ai zice că acum un an, spre exemplu, dispăruse.

Aşa se face că angajaţii Serviciului Comunitar de Utilităţi Publice (SCUP) vor relua în scurt timp procesul de ecologizare a zonei. Şeful SCUP, Bogdan Stan, a explicat şi cum se va face acest lucru. În primă fază, angajaţii SCUP vor pune peste „depozitul“ de deşeuri trei straturi de pământ, ultimul fiind vegetal, pe care va fi plantat gazon. „Vom acţiona aşa pentru a neutraliza focarele de incendiu şi infecţie care se creează în zonă. Vom acoperi malurile Canalului cu gazon şi pomi, pentru a împiedica apariţia unor situaţii neplăcute“, a precizat Stan. El a precizat că, după ce zona va fi acoperită cu pământ, vor fi introduse nişte tuburi pentru eliminarea gazelor provocate de descompunerea deşeurilor. Acesta este primul pas care depinde de administraţia locală. Urmează ca zona să fie împrejmuită, să fie montate bariere la intrarea în acel spaţiu, iar cei care vor continua să depoziteze deşeuri acolo vor fi aspru sancţionaţi. La rândul său, primarul Valentin Saghiu a tras un semnal de alarmă în privinţa acestei probleme şi întrucât „spaţiul-problemă“ este în apropierea zonei de locuit şi a monumentului rupestru din localitate. „Nu putem atrage turişti dacă noi depozităm gunoi aproape de locurile pe care vrem să le promovăm. Băgăm bani în promovare şi ţinem gunoiul în zonă. Nu se poate aşa“, a mai spus Saghiu. Mai mult decât atât, din cauza trepidaţiilor provocate de maşinile de mare tonaj care transportă deşeuri, pereţii bisericilor de cretă care compun monumentul rupestru riscă să se prăbuşească, iar un astfel de edificiu trebuie protejat.

Revenind la paşii ce trebuie urmaţi, trebuie să spunem că administraţia locală îşi va încheia misiunea după ecologizarea zonei, însă planurile pentru zona menţionată nu se opresc aici. Mai departe, administraţia locală va aplica, împreună cu Consiliul Judeţean Constanţa, pentru un proiect, care se va derula cu fonduri europene, pentru ecologizarea zonei. Odată cu aceşti paşi, şi serviciul de salubrizare se va moderniza şi alinia la normele europene. Şi pentru că Primăria Murfatlar nu are banii necesari pentru modernizare şi tehnologizare, a luat decizia să externalizeze serviciul de salubritate. „Noi aveam doar o maşină de gunoi foarte veche şi un tractor şi, pentru a face faţă nevoilor de salubritate a oraşului, dar şi pentru satul Siminoc, este nevoie de cel puţin două maşini şi alte câteva utilaje. Nu avem fondurile necesare pentru a acoperi aceste cheltuieli şi de aceea vom externaliza serviciul. Chiar şi aşa, angajaţii nu vor rămâne fără locuri de muncă“, a asigurat şeful SCUP.



12