ICCJ trebuie să stabilească ce înseamnă „nevăzător”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ICCJ trebuie să stabilească ce înseamnă „nevăzător”

Eveniment 12 Mai 2015 / 00:00 868 accesări

Avocatul Poporului (AP) a formulat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) un recurs în interesul legii, astfel încât instanţa supremă să stabilească înţelesul termenului "nevăzător", utilizat în legislaţia din domeniul pensiilor, întrucât instanţele judecătoreşti au interpretat diferit acest cuvânt. "AP a promovat la ICCJ un recurs în interesul legii referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor articolului 59 din Legea numărul 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, respectiv ale articolului 47 alineatul (2) din Legea numărul 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, şi anume, stabilirea înţelesului termenului de „nevăzător”. În opinia AP, dispoziţiile sus-menţionate se aplică şi persoanelor cu grad de handicap accentuat, nu numai celor cu grad de handicap vizual grav, astfel încât ambele categorii pot beneficia de pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii", arată AP, într-un comunicat de presă. AP a promovat acest recurs în interesul legii întrucât legile 263/2010 şi 19/2000 au fost interpretate şi aplicate diferit, atât la nivelul caselor teritoriale de pensii, cât şi la nivelul instanţelor judecătoreşti, situaţie ce a determinat în unele cazuri stabilirea unor debite de 50.000 şi chiar 65.000 de lei.

DOUĂ FELURI DE INTERPRETARE Astfel, conform sursei citate, magistraţii au avut două moduri de a interpreta termenul de "nevăzător". "Într-o primă opinie, formulată de către o parte din instanţele de judecată, termenul de "nevăzător" se referă exclusiv la persoanele cu grad de handicap grav, iar persoanelor cu handicap vizual accentuat/mediu nu le sunt aplicabile prevederile privind "nevăzătorii". Într-o altă opinie, exprimată de către alte instanţe judecătoreşti, prevederile articolului 59 din Legea numărul 263/2010, respectiv ale articolului 47 alineatul (2) din Legea numărul 19/2000 sunt aplicabile atât persoanelor cu handicap vizual grav, cât şi celor cu handicap accentuat", se precizează în comunicatul de presă.

AP susţine că "legea nu distinge cu privire la gradul de handicap, ci numai sub aspectul tipului de handicap, respectiv vizual şi celelalte tipuri de handicap. Astfel încât Avocatul Poporului consideră justificată opinia potrivit căreia înţelesul termenului de "nevăzător" nu este echivalentul termenului de "orb" sau celui cu grad de handicap grav. În plus, legislaţia principală şi secundară din domeniul pensiilor nu defineşte termenul de "nevăzător", de altfel nu menţionează deloc acest termen", conform sursei citate.



12