Ileana Vulpescu: „Nu există nici cultură, nici civilizație fără școală“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Întâlnire emoționantă la Colegiul „Mircea cel Bătrân“

Ileana Vulpescu: „Nu există nici cultură, nici civilizație fără școală“

Cultură 20 Mai 2016 / 18:23 9871 accesări

Cunoscuta autoare a „Artei conversației”, Ileana Vulpescu, s-a întâlnit vineri, în sala „Coriolan”, cu elevii olimpici ai Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”. „E o zi deosebită în viața bătrânului nostru Colegiu, deoarece în aceste zile de sfârșit al lunii mai aniversăm 120 de ani de la înființarea primei școli românești în Constanța, cea care în perioada interbelică mai era cunoscută, prin frumoasele activități literare, drept Universitatea Dobrogei”, a spus, în deschiderea evenimentului, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân”, Vasile Nicoară.

„NIMIC NU POATE FI FĂCUT PE LUMEA ACEASTA FĂRĂ UN PROGRAM ȘI FĂRĂ DISCIPLINĂ”

Apreciata scriitoare și traducătoare, aflată la Constanța la invitația mircistului Ștefan Paraschiv, fondatorul revistei „Manifest românește”, li s-a adresat elevilor amintindu-și de vremea când era elevă. „Sunt foarte mulțumită că mă aflu într-un liceu. Atomosfera pe care o creează tineretul mi-a adus aminte de vremea când eram eu elevă. Este drept că pe vremea aceea se purta uniformă”, a spus Ileana Vulpescu. „Nu există nici cultură, nici civilizație fără școală”, a adăugat celebra scriitoare, afirmând că nu-i place cum sunt tratați învățământul și profesorul în ziua de astăzi. „Nimic nu poate fi făcut pe lumea aceasta fără un program și fără disciplină”, a subliniat scriitoarea.

„ÎNVĂȚAȚI, CĂ CEEA CE VEȚI ÎNVĂȚA NU SE POATE EXPROPRIA ȘI NICI NU POATE SĂ AJUNGĂ LA DNA”

Aceasta le-a adresat un îndemn pertinent elevilor de pretutindeni: „Omul trebuie să lupte să construiască. În primul rând să lupte să se construiască pe el. De aceea, copii, vă spun: învățați, că ceea ce veți învăța nu se poate expropria și nici nu poate să ajungă la DNA. Veți trăi din ce veți munci. Eu toată viața am trăit cu ideea că am să trăiesc numai din ce o să muncesc. Nu mi-au căzut nici moșteniri, nici pomeni, nici burse (...). Contați pe voi înșivă. Nu irosiți timpul, cu timpul acesta nu vă veți mai întâlni. Geo Bogza spunea că, dacă ar fi cumpărat ceva la bursă neagră, numai timp ar fi cumpărat. Este ireversibil și nu se poate cumpăra”.

„TALENTUL E CA BURUIANA”

Referitor la talentul său de scriitor, îndrăgita autoare care sâmbătă își va aniversa ziua de naștere a spus: „Talentul e ca buruiana”, pentru că, dacă îl ai, nu ți-l poate lua nimeni“.

La finalul întâlnirii, la care a participat și prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu, Ileana Vulpescu le-a spus mirciștilor: „Dragi copii, vă urez să fiți mulțumiți de voi înșivă, să vă feriți de remușcări, că sunt la fel de rele ca și boala. Să fiți de acord cu voi înșivă, să vă găsiți un loc în lume unde să fiți mulțumiți. Să fiți sănătoși, curajoși și să aspirați la ceva mai bun!”.

Citește și:

„Bal mascat“, la Teatrul „Oleg Danovski“

Ileana Vulpescu îşi va celebra ziua de naştere la Opera constănţeană

Ileana Vulpescu conferențiază la Constanța12